Zoeken
 


Duitsland: geheim noodplan voor bankrun

Laatste wijziging: maandag 6 december 2010 om 15:38, 2731 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 6 december 2010

Door Udo Ulfkotte

De Duitse regering en de EU hebben in alle stilte gewerkt aan een noodplan voor het geval de zich nog steeds verder uitbreidende economische crisis leidt tot een run op de banken. Alle landen in de Eurozone zouden de mogelijkheid krijgen bankloketten te sluiten en geldautomaten uit te schakelen.

De EU heeft daarbij alle grote media binnen de zone gevraagd eventueel nieuws over grootschalige geldopnames stil te houden om zo geen paniek te veroorzaken. Dat is ook de verklaring voor de stilte rondom de bankrun die in Ierland al een week aan de gang is. Bij de Iers/Engelse bank AngloIrish hebben klanten al 13 miljard euro aan deposito's weggehaald. Bij de Bank of Ireland namen klanten 10 miljard euro van hun spaargelden op.

Wanneer ook klanten in andere landen hun vertrouwen in de stabiliteit van hun banken verliezen, steeds meer mensen hun geld van de bank halen en thuis oppotten dan zijn de gevolgen - voor de banken - uiteraard niet te overzien. Het geld van de inwoners van de EU-landen ligt namelijk niet netjes ergens in een kluis, maar bestaat alleen maar in e computers van de banken. Van de totale geldhoeveelheid bestaat slechts 3% uit munten en bankbiljetten. De rest is fictief.

In Duitsland houdt men momenteel niet alleen rekening met een bankrun vanwege het verlies van vertrouwen in de banken, maar vreest men voor een bankrun in het geval Duitsland mocht beslissen uit de Eurozone te treden en de Duitse mark weer in te voeren. Wanneer een deel van de Duitsers in paniek besluit zijn geld van de bank te halen zouden de gevolgen niet te overzien zijn, zo vreest het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken (foutief).

Vanwege deze abusievelijke inzichten heeft de Duitse regering haar noodplan voor een mogelijke uitbreiding van de economische crisis nog maar eens aangepast. Uit kringen binnen het ministerie werd vernomen dat bij een mogelijke collapse van de euro of bij het uittreden van een of meerdere EU-landen de banken voor onbepaalde tijd hun loketten moeten sluiten en de geldautomaten uitgeschakeld moeten worden. Ook de aandelenbeurzen zouden gesloten worden en het internet uitgeschakeld, om het de bevolking moeilijker te maken zich via het net te mobiliseren tegen de banken. De plannen zouden inmiddels zijn bevestigd door het ministerie, dat verder geen details bekend wilde maken over de plannen.

Men zou vooral Argentijnse toestanden, zoals gewelddadige bestormingen van de banken (2002) willen voorkomen en een massale paniek willen vermijden. Ook het Duitse leger is in de nieuwste versie van de plannen betrokken. Dat moet in het geval van een escalerende crisis de banken beschermen tegen een stormloop. In Duitsland wordt al enige tijd openlijk gepraat over de mogelijkheid het leger ook binnen de Duitse grenzen te mogen inzetten tegen de eigen bevolking.

Ook de recente veranderingen in de doelstellingen en het mandaat van de NAVO zoals die twee weken geleden werden besloten konden wel eens in dit licht zijn voorgesteld.Bron: zonnewind.be

Voeg toe aan: