Zoeken
 


Reisgids voor het hiernamaals

Laatste wijziging: woensdag 22 december 2010 om 16:25, 4690 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 22 december 2010

Alle culturen hebben door de eeuwen heen hun eigen voorstelling van het hiernamaals gehanteerd. Guido Derksen, Martin van Mousch en cartograaf Jop Mijwaard hebben die allemaal samengebracht in een boek vol plattegronden.

’Kijk, je stapt in bij Gare du Mort.” De vinger van Guido Derksen, een kleine, gedrongen man in een rode colbertjas, wijst naar een wit bolletje op een metrokaart die uitgevouwen voor hem ligt. Hij verspreekt zich niet. De metrokaart lijkt weliswaar op die van Parijs – met zijn Gare du Nord – maar is in werkelijkheid van een heel andere stad. „Necropolis”, zegt Derksen. „Dit is de stad der doden.”

Samen met de lange, zwijgzame Martin van Mousch, die tegenover hem zit, heeft Derksen met deze metrokaart het ’hedendaagse hiernamaals’ verbeeld, zegt hij. Ze zitten in Café Rotterdam, aan de Maas. Buiten steekt, boven mistig water, de Erasmusbrug zijn kop in de wolken.

De kaart is één van vele uit de ’Atlas van het Hiernamaals’, die deze week verschijnt. Geholpen door cartograaf Jop Mijwaard hebben de auteurs in dit boek geprobeerd alle voorstellingen over het leven na de dood uit de menselijke geschiedenis als plattegronden weer te geven. Met begeleidende tekst.

Azteken, Perzen, Egyptenaren, Grieken, Hebreeën, Germanen, Arabieren: er is nauwelijks een volk op aarde waarvan de hellevuren, schimmenrijken, jachtvelden of paradijzen niet terug zijn te vinden in de Atlas.

Lees verder: Trouw.nl



Voeg toe aan: