Zoeken
 


De prijs van ons voedsel blijft maar stijgen

Laatste wijziging: donderdag 6 januari 2011 om 15:51, 4566 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 6 januari 2011

De voedselprijzen in de wereld zijn in de laatste maand van 2010 naar een nieuw record gestegen. Ten opzichte van december 2009 stegen de voedselprijzen met 25%. De stijging van de voedselprijzen wordt voornamelijk veroorzaakt door de snelle prijsstijging van suiker, tarwe en olie. De prijzen van voedsel zijn sinds de voedselcrisis in 2008 niet meer zo hoog geweest. De Verenigde Naties zijn bezorgd over deze ontwikkeling. In 2008 ontstonden er zware rellen in ondere andere Haiti en Egypte door de stijgende voedselinflatie. Indien de voedselproductie niet snel wordt opgeschroefd worden het moeilijk jaren en zal de prijs van commodities en voedsel in 2011 blijven stijgen, aldus de VN.

De voedselindex van de FAO (Food and Agriculture Organization), steeg in december voor de zesde maand op rij. De index, waarin de prijs van 55 verschillende grondstoffen en soorten voedsel wordt bijgehouden, steeg naar 214,7 punten. Dat is een stijging van bijna 5% ten opzichte van de voorgaande maand. De index van de voedselprijzen komt voor het eerst uit boven het oude record van 213,5 punten dat in juni 2008 werd bereikt.

De prijs van ons dagelijkse voedsel stijgt enorm. Vrijwel alle soorten voedsel werden duurder in 2010. We zijn steeds meer geld kwijt aan ons eten en drinken. Zo steeg de koers van broodtarwe in Europa met 91% in 2010 en dat is te merken aan de prijs van een half bruin bij de bakker. De Europese melkprijs steeg vorig jaar 21%, de boterprijzen in Europa stegen in 2010 met 16% op jaarbasis en ook een kilo Edammer kaas was zo'n 16% duurder in vergelijking met het voorgaande jaar. Door de toenemende vraag vanuit China steeg ook de prijs van Europese maïs. Maïs werd in 2010 bijna 70% duurder. Dat u meer gaat betalen voor uw bakkie koffie, schreef ik al eerder, maar de suiker die u daar wellicht in doet is ook duurder geworden door vertraagde oogsten in Brazilië. Ook is ditzelfde Zuid-Amerikaanse land de boosdoener voor de hogere prijs van uw verse jus d' orange. De prijs van sinaasappels steeg afgelopen jaar zo'n 25%.  De bovenstaande percentages van de soorten voedsel zijn slechts de stijging op jaarbasis, dus de prijsstijging tenopzichte van het voorgaande jaar. Wanneer we de prijzen van nu gaan vergelijken met die van tien jaar geleden krijgen we een nog beter beeld van de enorme snelheid van de voedselinflatie in het afgelopen jaar.

De FAO houdt prijsindexen bij van verschillende soorten grondstoffen. Hieronder een overzicht. De vleesprijsindex is in de afgelopen tien jaar met 51,1% gestegen. De index van de melkproducten steeg in vergelijking met een decennia geleden 94,4%. De granenindex steeg met 176,7% en de prijsindex van suiker steeg met 223,6%. Absolute 'uitblinker' is de index van olie & vetten. Olieproducten werden in de afgelopen tien jaar wereldwijd 286,8% duurder.

In landen als India (waar ze een chronische voedselinflatie kennen) probeert de overheid er alles aan te doen om de prijzen van voedsel te laten dalen. Het heeft echter weinig effect. In december steeg de prijs van voedsel tot boven de 14%. De inflatiecijfers in de westerse economieën zijn door biflatie (de schuldgerelateerde producten dalen nog in prijs) nog te overzien, al stijgt de inflatie in verschillende Europese landen al weer flink. De inflatie in de Eurozone is voor het eerst sinds de kredietcrisis boven de 2% uitgekomen. Uit cijfers die Eurostat deze week publiceerde bleek dat het inflatiepercentage in de Eurozone is gestegen tot 2,2% in december, hoger dan het streefdoel van 2% die de Europese Centrale Bank hanteert. De inflatie in Europa steeg met 30 basispunten ten opzichte van november.

Er komen steeds meer mensen bij op deze aarde. Naar verwachting zal in 2011 de wereldpopulatie de 7 miljard bereiken. De vraag naar voedsel zal dus blijven stijgen en de prijs van het voedsel zal voornamelijk worden beïnvloed door de productie en de oogsten. Landen zoals China en India expanderen in fors tempo en de groeiende vraag zal de komende jaren voornamelijk daar vandaan komen. Ook de stijgende olieprijs zal er mede voor zorgen dat voedsel niet zomaar goedkoper zal worden. De enige optie die ik zie die een significante daling van de voedselprijzen kan veroorzaken is een (nieuwe) crisis. De olieprijzen en grondstofprijzen daalden snel nadat het in 2008 fout ging met Lehman Brothers. Hoewel natuurlijk niemand zat te wachten op een recessie kreeg de voedselinflatie wel weer wat lucht.

Momenteel  staan de voedselprijzen dus op een recordhoogte en het is slechts een kwestie van tijd voordat de olieprijs de $100,- zal aantikken. Geen goed vooruitzicht voor ons allen die voedsel consumeren, maar helemaal funest voor de allerarmsten op aarde. De wereldwijde voedselproductie moet overigens volgens de FAO in 2050 met 70% zijn toegenomen om de gehele wereldbevolking te voorzien van eten. Volgens een schatting van de FAO zijn er over 40 jaar ongeveer 9,1 miljard monden te voeden.



Bron: biflatie.nl

Voeg toe aan: