Zoeken
 


Nederlands beleid afgestemd op Shell

Laatste wijziging: donderdag 20 januari 2011 om 14:55, 3550 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 20 januari 2011

De Nederlandse overheid gaat tot het uiterste om de internationale belangen van olieconcern Shell te verdedigen.

Macht Shell

Zo steunt Nederland sommige VN-resoluties alleen zolang ze Shell niet belemmeren. Uit een analyse van Wikileaks-documenten, waartoe RTL Nieuws en NRC Handelblad toegang kregen via de Noorse krant Aftenposten, komt de macht van het olieconcern helder naar voren.

De VN legt in 2006 Iran sancties op omdat het land aan een atoombom zou werken. Buitenlandse bedrijven worden beperkt in wat ze mogen in Iran, maar Nederland wil dat voor Shell een uitzondering wordt gemaakt.

Andere bedrijven geen voorkeurspositie

Het zal niet de laatste keer zijn dat Shell een voorkeurspositie krijgt. Als de VS drie jaar later zelf bedrijven wil gaan aanpakken die zakendoen met Iran, krijgen ze van Den Haag te horen.

Financiële bedrijven schikken zich wel

Andere Nederlandse bedrijven als ABN Amro en ING moeten zich later wel schikken in sancties tegen Iran. Want waar Shell wordt beschermd tegen de gevolgen van sancties tegen Iran, steekt geen ambtenaar zijn vinger op voor de Nederlandse financials.

Reacties

Shell wil geen commentaar geven op de ambtsberichten waaruit de zware lobby ten faveure van Shell blijkt.

Buitenlandse Zaken stelt dat de formuleringen in de berichten voor rekening van de VS zijn. Het ministerie wil er verder geen mededelingen over doen omdat het om vertrouwelijke informatie gaat.

Ambtenaar bij Shell

Uit de stukken blijkt verder dat er een ambtenaar van Buitenlandse Zaken is gestationeerd bij Shell. Het olieconcern zegt dat dat vaker voorkomt, omdat het goed is voor de kennisuitwisseling tussen bedrijf en de samenleving. Het wordt volgens Shell ook andersom gedaan.

Noot redactie:

Het bedrijfsleven en met name de grote organisaties bepalen het beleidt van de overheidt. Overheid is veelal in dienst van het bedrijfsleven. Vele politici zijn aandeelhouder of hebben andere belangen in bedrijven. Zo geven/verdelen ze ook (europese) subsidie. Maar wat maakt dat uit, hoe is eigenlijk 'as the world turns" gister afgelopen? heb het namelijk gemist.



Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: