Zoeken
 


Europarlement kwaad over geheime invoering bodyscan

Laatste wijziging: dinsdag 21 oktober 2008 om 11:10, 5063 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 21 oktober 2008

STRAATSBURG- Het Europees Parlement is bijzonder geërgerd over plannen van de Europese Commissie voor de invoering van de dwars door kleding heen kijkende bodyscan op Europese vliegvelden. Op initiatief van de Europese liberalen zal het EP later deze week een resolutie aannemen die de Europese Commissie ter verantwoording roept.

EU-commissaris Antonio Tajani (Verkeer) wil de invoering van de bodyscan op alle vliegvelden in de Europese Unie, per 2010. Hij heeft dat in een klein comité van Europarlementariërs laten weten. Reizigers moeten wel de mogelijkheid krijgen om de bodyscan te weigeren en ervoor te kiezen zich handmatig te laten fouilleren. De bodyscan kijkt dwars door kleding heen op zoek naar metalen of verdachte voorwerpen.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis hekelt de "geheime procedure en het gebrek aan transparantie". Ze is niet principieel tegen de bodyscan omdat die de veiligheid in de luchtvaart kan dienen en tegelijk de doorstroming van vliegtuigpassagiers bij de gate kan versnellen. "Maar wie bekijkt die beelden, wat gebeurt ermee, hoe lang blijven ze opgeslagen, hoe groot is het risico dat we ze terugzien op internet?"

Met de bodyscan wordt al proefgedraaid op Schiphol en op Heathrow in Londen. Ook in de Verenigde Staten wordt er op een aantal vliegvelden mee gewerkt. Hennis erkent de voordelen van de scan, maar wil van de Commissie eisen dat het voor passagiers altijd een optie blijft, die ze kunnen weigeren. Ook moeten passagiers in haar ogen de mogelijkheid krijgen om klachten in te dienen.

Volgens Tajani gaat het om niet meer dan een technische maatregel voor het verhogen van de veiligheid in de luchtvaart, reden waarom hij volgens Hennis achterwege heeft gelaten om meer ruchtbaarheid aan zijn voorstellen te geven.

Het Europees Parlement stemt donderdag plenair over de resolutie van Hennis en haar collega's. Nu al heeft een meerderheid van het parlement zich achter de tekst geschaard, die de Commissie om opheldering vraagt.

 



Bron: Telegraaf

Voeg toe aan: