Zoeken
 


IMF wil af van de dollar

Laatste wijziging: zaterdag 12 februari 2011 om 12:24, 2718 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 12 februari 2011

De dollar verliest weer wat glans. Ten minste, als het aan het IMF ligt. De organisatie publiceerde vannacht een rapport waarin ze voorstelt de dollar te vervangen als mondiale reservemunt.

Nee, het IMF wil ook niet overstappen op de euro, maar op zogenaamde Special Drawing Rights (SDR's). Dat zijn certificaten die de IMF sinds 1969 uitgeeft en die je voor alle valuta kunt wisselen. Zo’n SDR koop je op basis van een gecombineerde wisselkoers van meerdere grote valuta.

New World Order
Die SDR's zijn geen munteenheid (dat begreep u al), maar kunnen volgens sommige economen een minder turbulent alternatief zijn voor de dollar. Dominique Strauss-Kahn, IMF-chef en doemdenker, zegt dat het technisch ingewikkeld is om over te stappen op SDR's, maar gelooft dat ze het globale financiële systeem weer wat gezonder kunnen krijgen.

'Over time, there may also be a role for the SDR to contribute to a more stable international monetary system', zegt Strauss-Kahn. Ook komen voorstanders van het idee om de olieprijzen naar SDR's om te rekenen aan het woord in het rapport.

SDR's zouden volgens het IMF in ieder geval een betere representatie van de wereldeconomie zijn dan de dollar. Maar ons hier bij 925 hou je niet voor de gek, dit is gewoon een volgende stap van de New World Order naar één globale munt.

Marijn Schrijver


Originele bron: cnn.com


Bron: 925.nl

Voeg toe aan: