Zoeken
 


Veel meer armoede door hoge voedselprijzen

Laatste wijziging: woensdag 16 februari 2011 om 14:55, 4076 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 16 februari 2011

Wereldwijd zijn in de afgelopen maanden naar schatting 44 miljoen mensen in armoede vervallen door de stijging van de voedselprijzen. Dat maakte de Wereldbank dinsdag bekend.

Voedsel
Volgens de Wereldbank liggen de voedselprijzen momenteel gemiddeld bijna een derde hoger dan een jaar geleden. Daarmee benaderen ze de recordniveaus die in 2008 wereldwijd voor veel problemen zorgden, aldus de ontwikkelingsbank. De prijs van graan is het afgelopen jaar verdubbeld. Die van maïs nam met bijna driekwart toe. Ook andere belangrijke dagelijkse ingrediënten, zoals groente en bonen, zijn in veel landen aanmerkelijk duurder geworden. Dankzij goede oogsten in Afrika en de slechts bescheiden prijsstijging van rijst is de situatie momenteel echter nog niet zo nijpend als in 2008, stelde de Wereldbank.

Voor de boeren zijn de prijsstijgingen wel goed, noodzakelijk zelfs:

Jim Rogers: juist hogere voedselprijzen nodig

Speculanten
Dat zegt investeerder Jim Rogers in een interview met RTL Z. Speculanten nemen geen grondstoffen af, je kunt hen de schuld van de hogere prijzen niet geven. Ook vindt hij dat hoge prijzen juist noodzakelijk zijn. "100.000-en boeren in India hebben zelfmoord gepleegd omdat ze niet rond kunnen komen."

Toehoorders
Jim Rogers was dinsdag te gast bij RBS. Traditioneel gezien geeft hij dan zijn visie: koop commodities. 4 jaar terug kwamen er 200 mensen naar zijn visie luisteren. Dit jaar waren dat er al 2.000. Commodities stijgen in prijs, en worden blijkbaar steeds interessanter als belegging.

Bio
Rogers richtte ooit samen met George Soros het Quantum Fund op. In de eerste tien jaar steeg dit fonds met meer dan 4000%. Na dit succes verliet de toen 37-jarige Soros de wereld van de hedge funds om wereldreizen te gaan maken en om verschillende boeken te schrijven. De nu 69-jarige kwam gisteren met een aantal sterke analyses en aanbevelingen. Velen zijn wel bekend, maar hieronder een samenvatting.

Commodities
"Zo'n 3 miljard mensen in India, China en Vietnam willen leven als wij, dat geeft een dramatisch effect voor de vraag naar commodities (grondstoffen). Rogers stelt daarbij dat als de wereldeconomie aantrekt dat je dan commodities moet hebben, die zullen nog flink in prijs gaan stijgen. En als het niet beter wordt met de kredietcrisis dan zal de wereld geld blijven drukken en dan moet je júist ook commodities hebben. De prijs van voedsel zal de komende 10 jaar hard blijven stijgen, net als commodities. De vraag stijgt en het aanbod blijft achter."

Boer
Een tip voor de bezoekers: "leid je op tot boer en leer tractor rijden. Mijnbouwers en boeren zijn weer in beeld. Niet de stockbrokers, zij zullen de nieuwe taxichauffeurs zijn. In Amerika is de gemiddelde boer 58 jaar. Niemand wil meer 12 uur per dag werken en dan weinig geld verdienen.

Daarom moeten de prijzen voor voedsel wel stijgen. Om boeren uit India, Afrika en zelfs Amerika een levenswaardig bestaan te gaan. Anders stoppen ze met produceren en hebben we uiteindelijk niets."

Goed voor boeren
"12 uur voor niets werken dat houdt niemand vol. Het is dus niet erg dat speculanten de prijs van voedsel (tijdelijk) omhoog zetten. Dat voedsel duurder wordt is niet erg, dat moet je niet reguleren met een maximum voor prijzen. Het is goed voor de boeren. De termijnhandel in voedingsmiddelen moet je zeker niet verbieden, dat werkt altijd averechts."

Duurder voedsel
"Dat het voedsel duurder wordt geeft wel een groot probleem: mensen worden sneller boos als bijvoorbeeld graan en rijst duurder worden, dan als koper duurder wordt. Er komt meer onrust in de wereld doordat voedsel nog veel duurder gaat worden. Een tekort aan commodities kan leiden tot oorlog. Een oorlog is overigens nergens goed voor, vertrek meteen uit land waar oorlog is, maar het is wel goed voor de prijs van grondstoffen."

Investeren
" We hebben nu een bull market in commodities. De verhouding tussen vraag en aanbod is 'out of balance'. Als je kijkt naar olie: er zijn geen grote olievelden gevonden in de afgelopen 40 jaar En alle bestaande grote olievelden dalen hard in produktie. Zelfs als de vraag tegenvalt komen we nog aanbod tekort. Landen als China, Groot-Brittannië en Indonesië waren ooit exporteurs van olie. Nu zijn ze importeurs. Voor olie geldt: 'meer vraag en minder aanbod zorgt voor hogere prijzen."



Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: