Zoeken
 


Ierse banken drukken nu zelf euro's

Laatste wijziging: maandag 21 februari 2011 om 14:17, 2617 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 21 februari 2011

De noodlijdende Ierse bankensector probeert met nieuwe trucs aan kredieten te komen. Vier banken schreven voor 17 miljard euro aan obligaties uit en kochten die zelf op om als onderpand voor de ECB te dienen. Dat bericht de Irish Times.

Deze creatieve manier van financiering is in januari toegepast door Bank of Ireland (9 miljard), Anglo Irish Bank (2,6 miljard), Irish Life and Permanent (3,1 miljard) en EBS building society (1,7 miljard). Ondanks dat deze obligaties geen onderliggende zekerheid bieden zijn deze, dankzij het garantiesysteem van de Ierse overheid, als onderpand gebruikt om ECB-leningen te verkrijgen.

‘Unsecured loans to themselves’
“What you have here is micro-quantitative easing, or money printing. The banks are issuing unsecured loans to themselves”, aldus een analist tegenover de Irish Times. De Bank of Ireland ziet deze constructie echter als een “technische aanpassing”. Alan Dukes, chairman van de noodlijdende Anglo Irish Bank, verklaarde eerder dat de Ierse banken zeker 50 miljard extra kapitaal nodig hebben.

Vorige maand werd bekend dat de Ierse Centrale Bank voor 51 miljard aan euro’s heeft bijgedrukt, niet gedekt door staatsobligaties of ECB-kredieten. Dat werd vervolgens aan de bankensector doorgesluisd, die geen geld meer hadden voor de door de ECB geëiste onderpanden. Of de laatste obligatie-uitgifte enig verband houdt met de forse toename van de vraag naar ECB-kredieten is niet bekend.

© Blikopdebeurs.com

H/T: Durk Veenstra

 Bron: blikopdebeurs.com

Voeg toe aan: