Zoeken
 


VS zetten Pirate Bay op zwarte lijst

Laatste wijziging: woensdag 2 maart 2011 om 14:48, 4504 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 2 maart 2011

Auteur: Andreas Udo de Haes

Het Witte Huis heeft een aantal torrent zoeksites en trackers aangemerkt als ‘beruchte markten' voor online piraterij. Eerder werden tientallen sites offline gehaald.

De United States Trade Representative (USTR) van president Obama heeft een zwarte lijst gepubliceerd met ‘beruchte markten' van namaakproducten en online piraterij. Voor het eerst staan er op deze lijst een aantal torrentsites. Het gaat om onder meer ThePirateBay, Isohunt en BTJunkie.

Piratennesten
"Deze sites illustreren de mate waarin bittorrent indexeersites een broedplaats van inbreukmakende activiteiten zijn geworden, ook al kunnen deze sites ook voor legale doeleinden worden gebruikt", aldus de USTR.

Ook torrenttrackers als Rutracker en Demonoid worden op de korrel genomen. Volgende USTR wordt verder de populaire Russische sociale netwerksite vKontakte veelvuldig gebruikt om illegaal bestanden te delen.

Daarnaast constateert de USTR dat de Chinese zoekmachine Baidu berucht piraatvriendelijk is door het deeplinken naar illegale content. Baidu staat echter al jaren op deze lijst. Ook online marktplaats Taobao is een broedplaats van inbreukmakers. De klonen van het in 2007 offline gedwongen AllofMP3 geven rechthebbenden verder geen of te weinig compensatie. AllofMP3 bood digitale muziekdownloads aan voor één tiende van de prijs van iTunes.

Nog geen actie
De Amerikaanse lijst van ‘beruchte markten' wordt periodiek gepubliceerd en is niet direct aanleiding voor juridische actie van de Amerikaanse overheid zelf. Wel roept Washington autoriteiten in de respectievelijke jurisdicties op om deze ‘zwarte markten' aan te pakken.

De laatste tijd halen de VS ook zelf regelmatig vermeend illegale sites in het buitenland offline, met goedkeuring van de rechter. Dit is mogelijk omdat de populairste toplevel domeinen zoals .com, .org en .net in beheer van Amerikaanse bedrijven zijn. Zodoende zijn de laatste maanden tientallen sites op registry-niveau op zwart gezet.

.com, .net en .org sites offline
Volgens Maarten Botterman, de Nederlandse voorzitter van de Raad van Bestuur van Public Internet Registry (PIR) die verantwoordelijk is voor de .org domeinen, is hier niets aan te doen. "Ze hebben een court order neergelegd bij het Amerikaanse bedrijf PIR, en dan is het aan PIR om die court order te volgen", vertelde Botterman eerder aan Webwereld. "Net zoals elk Nederlands bedrijf ook een gerechtelijk bevel van een Nederlandse rechter zal volgen."

Op deze manier is het zeer wel mogelijk om bijvoorbeeld Thepiratebay.org offline te halen. Als er een Amerikaanse zaak tegen de site komt, kan de rechter bevel geven aan PIR om de omstreden Zweedse site onbereikbaar te maken via hun .org domein.



Bron: webwereld.nl

Voeg toe aan: