Zoeken
 


Topeconomen luiden noodklok

Laatste wijziging: woensdag 27 april 2011 om 09:18, 3380 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 27 april 2011

De politiek moet direct ingrijpen in de bankensector. Dat is de boodschap van drie topeconomen en een oud-bankier van de Rabobank, aan de vooravond van de presentatie van het halfjaarrapport van De Nederlandsche Bank over de economische situatie in Nederland. Arnoud Boot, Ewald Engelen, Hans Schenk en Herman Wijffels leggen in Nieuwsuur uit waarom ze de situatie zo zorgwekkend vinden.

Sinds in 2008 miljarden euro's aan staatssteun in de bankensector werden gepompt, is er volgens de vier sprekers niets veranderd. Het risico op een nieuwe crisis achten zij daarom levensgroot.

Scheiden

Ze pleiten bijvoorbeeld voor het scheiden van commerciële en particuliere afdelingen van de banken. Nu kunnen bijvoorbeeld grote risico's worden genomen met geld dat particulieren op de bank hebben gezet, met de gedachte dat het daar veilig is.

Ook waarschuwen de vier economen voor de kleine kring waarin bankiers zich begeven. Daardoor is het risico groot dat bankiers niet meer kritisch naar hun werk kijken, en 'in hun eigen waarheid gaan geloven', aldus Herman Wijffels.

Hans Hoogervorst

Hans Hoogervorst, oud-minister van Financiën en scheidend voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), noemde de bankensector onlangs in Buitenhof "de sterkst gesubsidieerde sector in Nederland, nog erger dan de landbouwsector."

In de uitzending reageert GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis. Hij werkte eerder als bankier bij Van Lanschot.Bron: nieuwsuur.nl

Voeg toe aan: