Zoeken
 


Is het lang gezochte God-deeltje gevonden?

Laatste wijziging: donderdag 28 april 2011 om 09:56, 4663 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 28 april 2011

Het gerucht is in de wereld gekomen door loslippigheid op een blog van een van de wetenschappers die bij de deeltjesversneller werkt. Er is een theorie dat er een subatomair deeltje moet bestaan dat de natuurkundige wetten zal laten wankelen, het Higgs-boson alias het God-deeltje.

Waarom heet het 'God-deeltje'?
Quantummechanica, een theoretisch wiskundig model dat alles om ons heen probeert te verklaren, kan alleen werken als onze zichtbare realiteit waarin alles een massa heeft reist aan de lichtsnelheid. Aangezien dat niet zo is moet er, om werkend te blijven, iets zijn dat zorgt voor massa. 

Met andere woorden: onze waarneembare (en meetbare) realiteit is een vertraging in het Al, iets dat voor een bepaalde wrijving zorgt. Wrijving in lucht of weerstand in elektriciteit zorgt voor warmte.

Weerstand in het Al (door de Higgs-bosonen) zorgt voor massa. Dat 'Al' noemen sommigen God, vandaar de bijnaam van het Higgs-boson: het God-deeltje. Als het waar is, zou het een fundamentele doorbaak zijn in de wetenschappelijke theorie over het ontstaan van alles. Het Higgs-boson is een door Peter Higgs voorspeld maar nog niet waargenomen elementair deeltje. 
(Info: Welingelichte kringen en Grenswetenschap


Earthwatcher meldt:

De wetenschappelijke gemeenschap is in rep en roer. ’s Werelds grootste deeltjesversneller heeft mogelijk het lang gezochte God-deeltje gevonden.

Een gelekte interne memo van natuurkundigen die werken met de Large Hadron Collider (LHC) zou wijzen op de ontdekking. De discussie werd op gang gebracht nadat een deel van de memo werd onthuld op de blog van wiskundige Peter Woit van de Columbia Universiteit in New York.

Het Higgs-boson is een voorspeld maar nog niet eerder waargenomen elementair deeltje en men verwacht dat het bestaat om zo het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken. Door de Higgs-bosonen, zo denken natuurkundigen, krijgen andere deeltjes massa.
Grote deeltjesversnellers zoals de LHC en de Tevatron van het Fermilab in de Amerikaanse staat Illinois zijn al geruimde tijd op zoek naar het Higgs-boson deeltje en andere subatomische deeltjes.

De gelekte memo is opgesteld door vier wetenschappers en suggereert dat tijdens het ATLAS experiment tekenen van het Higgs deeltje zijn opgevangen. Volgens de memo valt het mogelijke Higgs-boson deeltje uiteen in twee hoogenergetische deeltjes die bekend staan als fotonen.

De memo waarschuwt ook dat het ontdekte deeltje 30 keer sneller uiteenvalt dan werd verwacht. Het resultaat is de eerste duidelijke observatie van natuurkunde buiten het standaardmodel. De authenticiteit van de memo is bevestigd door woordvoerder van de CERN James Gillies.

Het gaat echter niet om officiële stukken, zo voegt hij toe, en de interne communicatie zal eerst door het wetenschappelijke team moeten worden geanalyseerd voordat het onderzoek wordt vrijgegeven als een officieel resultaat.

Tekst: Niburu

Bronnen: Dailymail.co.uk en Telegraph.co.uk



Bron: vangodenenmensen

Voeg toe aan: