Zoeken
 


Fukushima: Japanse politicus vreest dat Tokyo en daarna Japan onbewoonbaar wordt

Laatste wijziging: maandag 30 mei 2011 om 19:52, 2834 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 30 mei 2011

In een interview met de Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft de Japanse politicus Ichiro Ozawa, in de heersende Democratische Partij een gezaghebbende rivaal van de huidige premier Naoto Kan, zware kritiek geuit op de huidige regering. Volgens hem is er veel te traag gereageerd op de ramp met de Fukushima kerncentrale en blijven de beschadigde reactors voorlopig nog zoveel straling lekken dat de hoofdstad Tokyo en -als er niet snel maatregelen worden getroffen- zelfs heel Japan onbewoonbaar dreigt te worden.

'De mensen worden steeds bozer en gefrustreerder,' aldus Ozawa. 'Ze kunnen niet meer in de besmette gebieden leven want deze worden onbewoonbaar. Japan is maar nèt zijn grondgebied niet kwijtgeraakt, maar als we niets doen dan zou zelfs Tokyo verboden terrein kunnen worden.'
'Er is een enorme hoeveelheid uranium brandstof in de centrale, veel meer dan in Chernobyl,' vervolgde hij. 'Dit is een vreselijke situatie. Toch vertelt de overheid de waarheid niet, zodat de mensen vrolijk doorleven. Maar er kan een dag komen dat we niet meer in Japan kunnen wonen. Er bestaat namelijk een kans dat er in de centrale opnieuw een kritische (kern)reactie ontstaat. Als deze dan explodeert zal dat enorme gevolgen hebben.'
 
'Om te voorkomen dat de reactoren ontploffen laat men er straling uit vrijkomen. Dat is in zekere zin nog erger dan de centrale te laten ontploffen, want de straling zal nog heel lang blijven weglekken. Daarom is het niet zozeer een zaak van geld, maar van leven of dood voor de Japanners. Als Japan niet gered wordt dan is het over en uit voor het Japanse volk. Geld kan tenslotte altijd bijgedrukt worden.'
 
'Uiteindelijk zal het volk de rekening gepresenteerd krijgen, en daarom moet de regering vastbesloten zijn om de radioactieve vervuiling koste wat het kost te stoppen. En de Japanners moeten gaan beseffen hoe ernstig de situatie is,' besloot Ozawa, die vorig jaar met premier Kan streed om het leiderschap van de Democratische Partij waar hij eerder nog het hoofd van was. (1)
 
TEPCO blijft publiek misleiden
Pas op 15 mei gaf de beheerder van de Fukushima kerncentrale TEPCO toe dat er al enige uren na de aardbeving een meltdown in reactor 1 had plaatsgevonden (2). Dit was echter al eind maart bekend maar werd wekenlang ontkend en verborgen gehouden voor het publiek, in de hoop dat de situatie in de centrale in de tussentijd zou stabiliseren. Toen dit niet gebeurde maar de toestand juist verslechterde, kon TEPCO niet anders meer dan toegeven dat er in drie reactoren kernsmeltingen hadden plaatsgevonden.
 
Een team van het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) verklaarde dat TEPCO al sinds 12 april geen nieuwe gegevens naar buiten heeft gebracht over de totale hoeveelheid gelekte straling. De 18 internationale experts waarschuwden dat er een enorm probleem is met de circa 100.000 ton radioactief besmet water (stand: 18 mei) die in diverse delen van de Fukushima centrale zijn gelekt. Al dit water moet worden opgeslagen en mag absoluut niet in de bodem terecht komen. (3)
 
Tropische cycloon
Ondertussen maken de Japanse autoriteiten zich steeds meer zorgen over de komst van Songda, een tropische cycloon die eerder deze week over de Filippijnen raasde en nu op weg is naar Japan. Songda, die met windsnelheden van 240 km/uur inmiddels een 'supercycloon' is geworden, dreigt precies over de getroffen kerncentrale bij Fukushima te trekken (4). Gevreesd wordt dat de zwaar beschadigde gebouwen niet bestand zullen zijn tegen de storm en tegen de zware regenval (5).

Los van dit gevaar bestaat er volgens de Amerikaanse nucleaire expert John E. Kelly, werkzaam bij het Amerikaanse ministerie van Energie, nog een ander groot risico. De beschermende componenten van de centrale zouden het volgens hem wel eens kunnen begeven vanwege het hoge zoutgehalte. Omdat in het begin zeewater werd gebruikt om de reactoren te koelen is er zo'n 100 a 200 ton zout achtergebleven, dat hoogst waarschijnlijk deze componenten heeft beschadigd (6).

Evacuatiezone had minstens 80 kilometer moeten zijn
Een hoge official van de Amerikaanse Nucleaire Regelgeving Commissie (NRC) verklaarde dat de NRC stafleden al tijdens het begin van de crisis vermoedden dat er kernsmeltingen in de Fukushima centrale plaatsvonden, en dat de evacuatiezone om die reden 80 kilometer zou moeten zijn en niet slechts de door de Japanse overheid ingestelde 20 kilometer. 'En die 80 kilometer was nog heel behoudend,' verklaarde gecommitteerde George Apostolakis. Toch vind hij dat er niets verkeerd is gedaan omdat er op dat moment geen zekerheid geweest zou zijn over de werkelijke toestand in de centrale (6).
 
Dat de straling in ieder geval vele malen hoger was dan werd ingeschat of toegegeven blijkt ook uit het feit dat er op 300 kilometer afstand op de zeebodem van de Pacifische Oceaan hoog radioactief materiaal is gevonden dat vele honderden keren de normale stralingswaarden overtreft. Het Japanse ministerie van Wetenschap waarschuwde daarom dat de veiligheid van de consumptie van zeevis in gevaar zou kunnen komen. Eerder beweerde het Japanse nucleaire en industriële veiligheids agentschap nog dat de radioactieve deeltjes, zodra ze door het zeeleven zouden worden gegeten, fors verdund zouden zijn (7).

Japanse economie aan het instorten
Anderhalve week geleden bleek uit de meest recente gegevens dat de Japanse economie in het eerste kwartaal letterlijk is ingestort. De forse teruggang bedroeg -3,7% en in nominale termen zelfs -5,2%. De échte klap wordt echter pas verwacht als de cijfers van het tweede kwartaal bekend worden. Een gezaghebbende econoom in Japan probeerde de moed er nog in te houden door te stellen dat 'de recessie weliswaar diep, maar kort zal zijn.'
 
De gevolgen voor de Verenigde Staten zullen niet kunnen uitblijven. De Bank of Japan zal gedwongen zijn om honderden biljoenen Yens bij te drukken, wat de dollar/yen carrytrade (valutahandel) onder grote druk zal zetten. Hierdoor zal de ernstige Japanse recessie des te sneller overslaan naar Amerika (8).


Xander
 
(8) Zero Hedge


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: