Zoeken
 


Venus zorgt voor explosie aan ufo-meldingen

Laatste wijziging: dinsdag 13 januari 2009 om 19:10, 1809 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 13 januari 2009

 

 
Op deze archieffoto is Venus te zien als een stipje voor de zon.

De voorbije weken is het aantal ufo-meldingen bij Urania sterk toegenomen. Veel mensen houden de heldere planeet Venus voor een vliegende schotel, zegt de Volkssterrenwacht. Doordat Venus morgen haar grootste hoekafstand tot de zon bereikt - de hoek tussen Venus, de Zon en de Aarde - is de planeet tot enkele uren na zonsondergang zichtbaar.

"Helder ding"
"Sinds eind december krijgen we op een heldere avond makkelijk tien ufo-meldingen. Veel mensen vragen zich af wat dat heldere "ding" aan de zuidwestelijke hemel is. Sommigen zien er een ufo in, anderen denken dat het een supernova (ontplofte ster) of komeet is. De waarheid is minder spectaculair: het is gewoon de planeet Venus die erg opvalt door haar grote helderheid", aldus Urania-directeur Marc Van den Broeck.

Avondster
Afhankelijk van de onderlinge positie van Venus en de Aarde is Venus af en toe zichtbaar als avondster. Een "avondster" is echter geen echte ster, maar is de benaming van Venus wanneer de planeet na zonsondergang zichtbaar is. Omdat de baan van Venus binnen die van de Aarde ligt, is ze vanaf de Aarde gezien nooit meer dan 47 graden van de Zon verwijderd. Ze is dus nooit in het midden van de nacht te zien, maar altijd in de schemering. Venus is na de Zon en de Maan het helderste hemellichaam.

Zichtbaarheid
Van januari tot april is Venus in het zuidwesten te zien tot ongeveer 20.30 uur. Daarna staat de planeet vanaf de Aarde gezien te dicht bij de Zon. Vanaf eind mei is Venus 's opnieuw ochtends zichtbaar, maar dan als ochtendster in het oosten. Momenteel staat Venus op zo'n 96 miljoen kilometer van onze planeet. Deze afstand neemt snel af tot ongeveer 45 miljoen kilometer half maart. Tegen dan is de planeet door (kleine) telescopen te zien als een ragfijne sikkel, aldus nog Urania. (belga/sam)



Bron: hln

Voeg toe aan: