Zoeken
 


Vorming van woorden zichtbaar in brein

Laatste wijziging: woensdag 1 juni 2011 om 09:40, 3144 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 1 juni 2011

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee de vorming van woorden in het brein kan worden bestudeerd.

De veertig klanken waaruit de Engelse taal is opgebouwd, worden gecreëerd in specifieke hersengebieden. Elke klank is te herkennen aan een uniek hersensignaal.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neural Engineering.

Epilepsie

Volgens de wetenschappers is het in theorie mogelijk om hersensignalen te analyseren met een computerprogramma en op die manier te bepalen wat mensen willen zeggen zonder dat de woorden daadwerkelijk worden uitgesproken.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de hersenactiviteit te bestuderen van verschillende mensen met epilepsie bij wie elektroden in het brein waren geïmplanteerd.

De implantaten waren een onderdeel van een speciale behandeling, waarmee de oorzaak van toevallen kan worden achterhaald.

Klanken

Hoofdonderzoeker Eric Leuthardt gebruikte de elektroden echter om delen van het brein te onderzoeken die verantwoordelijk zijn voor spraak. De proefpersonen moesten verschillende klanken produceren zoals ‘oh’, ‘ah’ en ‘ee’.

Met behulp van de elektroden kon vervolgens worden achterhaald in welk deel van het brein deze geluiden werden gecreëerd.

Gedachten lezen

De resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Leuthardt verwacht dat zijn methode om de vorming van woorden te volgen in het brein ooit zal leiden tot een technologie waarmee de gedachten van mensen kunnen worden gelezen.

In theorie zouden mensen die hun vermogen om te spreken zijn verloren, zich dan weer kunnen uiten.

“Ik ga niet zeggen dat we met mijn methode al volledig in staat zijn om iemands gedachten te lezen, want dat is niet zo”, verklaart Leuthardt in de Britse krant The Daily Mail. “Maar met dit onderzoek bewijzen we wel dat het lezen van gedachten theoretisch mogelijk is.”

 



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: