Zoeken
 


Nederlandse wetenschappers kweken proefbuishamburger in strijd tegen voedseltekort

Laatste wijziging: donderdag 30 juni 2011 om 10:47, 3390 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 30 juni 2011

Wie wil de eerste proefbuishamburger achter de kiezen steken? Daar zijn Nederlandse wetenschappers naar op zoek. Zij werken aan zo'n burger met rundsgehakt gemaakt uit stamcellen.

Over nog geen jaar zal deze burger een feit zijn, beweren professor Mark Post van de Universiteit van Maastricht en zijn team. "Ik zie geen enkele manier om de komende decennia voort te bouwen op de ouderwetse veestapel", zegt Post. "Proefbuisvlees zal onze enige resterende keuze zijn."

Niet genoeg vee voor stijgende wereldbevolking
Zo moet de mens geen dieren meer slachten om aan vlees te geraken. De wereldpopulatie groeit zo snel dat er ook niet genoeg vee zal overblijven om iedereen van vlees te voorzien. De oplossing ligt volgens de Nederlandse wetenschappers dan ook in het kweken van runds-, kippen- en lamsvlees in een laboratorium.

Ze werken ook aan een hamburger, die zal ontwikkeld worden uit 10.000 stamcellen afkomstig van vee. De stamcellen worden in het lab vermenigvuldigd met een factor van meer dan een miljard om zo spierweefsel te kweken dat op rundsvlees gelijkt. Naam van het nieuwe product: in vitro-vlees.

Ook al gelijkaardige varkensreepjes en visfilets

"We proberen daar een consumptie-artikel van te maken en we zoeken een proefpersoon die het als eerste wil testen", aldus professor Post. "Als we geen kandidaten vinden, dan doe ik het zelf."

In 2009 produceerden wetenschappers van de Universiteit van Maastricht ook al varkensreepjes via dezelfde methode, maar ze moesten toegeven dat het er allemaal niet zo appetijtelijk uitzag. De reepjes waren grijs en hadden de textuur van calamares. En in New Yorkse labo's werden visfilets ontwikkeld uit stamcellen van spierweefsel van goudvissen. Ook al smaken al die pogingen niet zoals het echte vlees dat we gewoon zijn, toch denken wetenschappers dat we snel zullen wennen aan de nieuwe smaak.

Verwacht wordt dat de vleesconsumptie tegen 2050 zal verdubbelen. De proefbuisburger zou weleens de eerste stap naar een voedselrevolutie kunnen zijn, zo menen de wetenschappers, om de toenemende vraag naar vlees te kunnen bijhouden. (hlnsydney/jv)

Noot redactie:

Laten we er gelijk even bij vertellen dat er genoeg voedsel is voor iedereen. We hoeven geen kloonvlees te eten of genetisch gemanipuleerde voedsel te verbouwen. Alles kan gewoon op natuurlijke wijze en op zoon manier dat iedereen op de wereld genoeg voedsel heeft. Het is de mens die de voedselcrisis maakt net zoals het de mens is die de economische crisis maakt c.q. veroorzaakt. Verkeerde intenties en verkeerde basisgedachtes.



Bron: hln.be

Voeg toe aan: