Zoeken
 


Niemand wil dollars en al helemaal geen munten

Laatste wijziging: vrijdag 1 juli 2011 om 09:48, 3637 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 1 juli 2011

Echt, het wordt niks meer met die dollar. Amerika blijft biljetten drukken en munten slaan, maar niemand wil zo'n dollar. Neem nou die $1 miljard aan dollarmunten (die bestaan ja) in de kluis van de Fed. Ondanks deze mooie infographic is de dollar definitief z'n glans kwijt. Het IMF wil 'm niet meer, Rusland en China willen 'm niet meer en het is aftellen tot De Dag Dat De Dollar valt. Misschien moeten we vanaf nu ook gewoon refereren naar de US-dollar en de term 'de dollar' voor de Canadese naamgenoot gebruiken, die is namelijk wel orgasmatisch goed.

Want we kunnen wéér een fail bijschrijven rondom de US-dollar. Nu gaat het om de munten van één US-dollar. Die bestaan al een poos, maar het Amerikaanse congres wilde een boost geven aan de populariteit van het metaal. Sinds 2000 stond er een plaatje van Native American Sacagawea op de silver dollar. Dat weten niet heel veel mensen, want niemand gebruikte de muntdollars.

Vandaar dat politici in Washington een idee bedachten om de munt toch in trek te krijgen. Eerder waren er dollarkwartjes met op de muntzijde plaatjes van de vijtig Amerikaanse staten (dus vijftig varianten van dezelfde munt) die inderdaad leuk gevonden werden door het volk. Dus dachten de heren politici dat het een goed idee zou zijn om op dollarmunten te voorzien van steeds een andere president. Te beginnen bij George Washington in 2007 en in 2016 moet nummer 44 Barack Obama of nummer 45 Sarah Palin de reeks afsluiten.

Guess what? Het blijkt een dikke fail. Nog steeds willen Amerikanen liever een papieren dollar dan een ronde. Een miljard nieuwe muntjes liggen nu niks te doen in een kluis van de Fed. Inmiddels is president nummer 18, Ulysses S. Grant, aan de beurt en toch wil niemand ze hebben (want: probeer een stripper maar eens een muntje toe te stoppen). Afwisselende afbeeldingen zijn leuk voor voetbalplaatjes en flippo's, maar de dollar schiet er niets mee op.

Goed. Dan denk je: laten we er dan maar mee op houden. Ha, niet in de US of A. Daar wonen mensen met tunnelvisie doorzetters. De schade tot nu toe is $300 miljoen aan productiekosten voor onverkochte munten. In 2016 als het programma klaar is, kunnen die kosten verdubbeld zijn, meldt NPR. Ze kunnen het gewoon niet meer, gelddrukken.

Marijn Schrijver

Bron: 925.nl



Bron: biflatie.nl

Voeg toe aan: