Zoeken
 


Topeconoom vreest einde euro

Laatste wijziging: dinsdag 12 juli 2011 om 08:57, 3162 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 12 juli 2011

De financiële problemen van Italië zouden wel eens het einde kunnen inluiden van de euro. Dit doemscenario schetst de Belgische topeconoom Paul De Grauwe maandag tegenover financieel nieuwszender RTL Z.

De Europese ministers van Financiën vergaderen maandag over Griekenland. Het was een geplande bijeenkomst om een verhoging van het noodfonds te bespreken, maar door de ontwikkelingen in Italië lijkt het een noodtop geworden, hoewel dat zondagavond nog ontkend werd door EU-president Herman Van Rompuy.

Sommige officials willen het Europese noodfonds, dat 750 miljard euro groot is, verdubbelen naar 1.500 miljard euro. De Grauwe: "Maar als Italië zich bij het rijtje Griekenland, Portugal en Ierland voegt, is dat ook niet genoeg. Als Italië in een crisis terechtkomt, zullen we de zaak moeten opdoeken."

De Belgische econoom is van mening dat het hier om een politieke crisis gaat, niet zozeer een financiële crisis. Dit omdat de Europese leiders het maar niet eens worden over een allesomvattend plan: "Om de eurozone in stand te kunnen houden, is het noodzakelijk dat er een politieke unie komt. Daar lijkt geen bereidheid toe. Als dit zo verder gaat, dan is het einde van de euro in zicht. Dan zal er een boedelscheiding moeten komen."Bron: fok.nl

Voeg toe aan: