Zoeken
 


Fortis leende flink bij Fed

Laatste wijziging: dinsdag 23 augustus 2011 om 09:35, 2352 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 23 augustus 2011

De Belgisch-Nederlandse bank Fortis heeft tijdens de financiële crisis van 2009 flink geleend bij de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

Dat blijkt uit gegevens die op verzoek van persbureau Bloomberg openbaar zijn gemaakt.

De Fed verstrekte tijdens de financiële crisis noodleningen om de financiële sector te ondersteunen. Fortis tapte voor maximaal 26,3 miljard dollar (zo'n 16,4 miljard euro) uit dit vaatje.

Het Belgische Dexia leende maximaal 58,5 miljard dollar bij de Fed. De Nederlandse Rabobank leende maximaal 9,1 miljard dollar.

Rabobank liet eerder weten niet meer dan 7 miljard dollar te hebben geleend bij de Fed. ABN Amro leende maximaal 1,5 miljard dollar, ING maximaal 8,6 miljard dollar.

Flinke kritiek

In totaal verstrekte de Fed voor 1,2 biljoen dollar aan leningen. Eerder werd al bekend dat de helft hiervan naar buitenlandse banken was gegaan. De ingrepen door de centrale bank kunnen in de VS inmiddels rekenen op flinke kritiek.

Een van de belangrijkste bezwaren is dat banken zich vrijer voelen risico's te nemen als ze weten dat ze in noodgevallen altijd bij de centrale bank terecht kunnen.

Noot redactie:

Ze smijten en lenen geld alsof het niet is. Tijd dat het systeem onderuit gaat... laat maar vallen.. Heb de laatste tijd zoveel geld voorbij zien vliegen dat het surrealistisch lijkt... Miljoenen, biljoenen , triljarden... alsof het niets is....en nog lijden mensen in elk opzichte.....Leg me dat eens uit ? Oh ja geld is belangrijker dan mensen... check.. sorry.... dit is aarde..Bron: nu.nl

Voeg toe aan: