Zoeken
 


Staat Nederland een zware aardbeving te wachten?

Laatste wijziging: maandag 12 september 2011 om 15:22, 4060 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 12 september 2011

De aardbeving die donderdagavond in een groot deel van Nederland te voelen was, richtte nauwelijks schade aan. Hier en daar rinkelden de koffiekopjes en was een lichte trilling waarneembaar. Toch was de beving, net over de Duitse grens, de op twee na zwaarste beving waarmee Nederland recentelijk te maken kreeg. Geologen zijn ervan overtuigd dat het ergste nog moet komen. Ons land staat een zware aardbeving te wachten.

Er werd kort na de beving wel veel gebeld met de politie, maar slachtoffers bleven uit. Enige die de volgende dag nog gestresst op zijn stokje zat, was papagaai Peter uit het Gelders Wehl. Van hetzelfde stokje was hij bij de eerste trilling afgevallen. 'Hij is nog niet helemaal de oude', zeggen baasjes Gerry en Henk.

Niet óf maar wannéér
Wetenschappers vragen zich echter niet af óf, maar wannéér Nederland door een zware aardbeving getroffen wordt. Geoloog Ronald van Baalen sluit zelfs een schok met een kracht van 7 op de Schaal van Richter niet uit. Bij zo'n beving blijft het niet bij wat rinkelend aardewerk en één geschrokken papegaai. Gebouwen storten dan in, en er zullen vrijwel zeker gewonden zijn, zo niet doden vallen.

'Er is weinig aandacht voor het sluipende gevaar', zegt Van Baalen. De bevingen die ons land troffen, zitten niet in ons geheugen. 'De aardbeving in Uden in 1932 kent niemand meer', aldus de geoloog. Van Baalen wijst op aanwijzingen in de bodem bij het Belgische Bree. Tweeduizend jaar geleden, geologisch gezien héél kort geleden, vond daar een zware beving plaats.

Omgevallen tuinkabouters
Nederland houdt, volgens Van Baalen, bij de bouw geen rekening met een mogelijke zware aardbeving. Mensen reageren in ons land geschokter op het bericht over een beving, dan op de beving zelf. Op internet waren minuten na de schok al grappen te lezen als: Is giro 555 al open?, en circuleerden foto's van omgevallen tuinkabouters.

Volgens Van Baalen is die lacherige houding onverstandig. 'De breuken in onze aardkorst lopen in een gebied waar grote chemische bedrijven, zoals DSM, zijn gevestigd.' In Duitsland en België staan zelfs kerncentrales die slechts een aardschok met een magnitude van 6.5 kunnen weerstaan. 'Dat kan dus grote gevolgen hebben.'

 



Bron: ad.nl

Voeg toe aan: