Zoeken
 


"Onzichtbaarheid" komt stapje dichterbij

Laatste wijziging: dinsdag 20 januari 2009 om 09:07, 2798 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 20 januari 2009


Onderzoekers van de Amerikaanse Duke-universiteit hebben een verbeterde versie voorgesteld van een apparaat dat voorwerpen onzichtbaar kan maken door elektromagnetische straling, zoals licht, errond te leiden.

Daardoor lijkt het of het voorwerp er niet is, aangezien men gewoon ziet wat er zich achter bevindt.

In 2006 hadden onderzoekers van Duke al een eerste prototype voorgesteld maar de nieuwe versie is veel beter. Ze kan een veel breder gamma aan straling aan.

De vooruitgang is mogelijk door het ontwikkelen van complexe wiskundige opdrachten, algoritmes, die het mogelijk maken om exotische composiet-materialen te ontwerpen. Die worden metamaterialen genoemd.

De nieuwe "onzichtbaarheidsmantel" is 50 cm op 10 cm en bestaat uit 10.000 individuele stukken die in rijen gerangschikt. Van de 10.000 stukken zijn er 6.000 uniek.

De stukken zijn uit fiberglas gemaakt. Zonder het nieuwe algoritme zou het extreem moeilijk geweest zijn om de stukken te ontwerpen en op de juiste plaats te brengen.

De "mantels" kunnen in de toekomst talrijke toepassingen kennen, zeggen de onderzoekers. Zo zijn er uiteraard militaire toepassingen maar ook kunnen met het materiaal sterke lenzen ontworpen worden of het kan ook gebruikt worden om geluid te weren uit bepaalde ruimtes.


Bron: deredactie.be

Voeg toe aan: