Zoeken
 


Noodfonds opgehoogd tot biljoen

Laatste wijziging: woensdag 26 oktober 2011 om 20:55, 2532 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 26 oktober 2011

AMSTERDAM - De leiders van de zeventien eurolanden willen het Europese noodfonds weer gaan verhogen. Dat blijkt uit een document dat persbureau AP heeft ingezien.

Volgens Duitse parlementariërs wordt het fonds zelfs verhoogd tot meer dan een biljoen euro.

Het Europese noodfonds bestaat momenteel, nu Slowakije als laatste land akkoord is gegaan, uit 440 miljard aan bijdragen van de eurolanden. Plus de leningen van het Internationaal Monetair Fonds heeft het fonds een vermogen van 720 miljard euro.

De regeringen van de eurolanden hopen door het fonds te verhogen ook grotere landen zoals Spanje en Italië te beschermen tegen een staatsschuldencrisis.


Obligaties

Uit het document in handen van AP blijkt dat het fonds meer slagkracht moet krijgen door kopers van obligaties van het fonds een verzekering aan te bieden tegen mogelijke verliezen.

Ook willen de eurolanden meer geld ophalen van private investeerders en overheidsbeleggingsfondsen.

Onder andere China en veel Arabische oliestaten hebben een dergelijk fonds.


Duitsland

Het Duitse parlement is maandag ingelicht over de plannen waarover de regeringsleiders het dit weekend eens zijn geworden. Eerder was afgedwongen dat een mogelijk verdere verhoging van het fonds goedgekeurd moet worden door het Duitse parlement.

De Duitse parlementsleden hebben na de briefing gezegd dat het fonds mogelijk 'tot meer dan een biljoen euro wordt opgehoogd'. In het document van AP wordt echter gesproken over een nader te bepalen bedrag.

"Dat kan alleen worden bepaald na gesprekken met potentiële investeerders", zo las AP.

 

 Bron: nuzakelijk.nl

Voeg toe aan: