Zoeken
 


Providers hoeven internetverkeer niet te filteren

Laatste wijziging: maandag 28 november 2011 om 09:12, 3439 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 28 november 2011

AMSTERDAM - Providers hoeven geen filter in het leven te roepen om zo verkeer dat inbreuk maakt op auteursrechten te onderscheppen.

Dat heeft het Europese Hof bepaald, zo meldt Tweakers.net woensdag.

De uitspraak volgde op een zaak die aangespannen is door de Belgische waakhond Sabam tegen de providers Scarlet.

Volgens het Europese Hof zou het filteren van auteursrechtelijk beschermd materiaal zo duur en complex zijn dat het de werkzaamheden van providers zou beperken. Bovendien zou een dergelijk systeem inbreuk maken op de rechten en privacy van gebruikers omdat het internetverkeer dan constant in de gaten gehouden moet worden.

Ook stelt het Hof dat consumenten beperkt worden in hun recht op vrije toegang tot informatie omdat er ook een kans is dat er per ongeluk legaal materiaal geblokkeerd wordt.

Nederland

In Nederland wil ook Stichting Brein dat access-providers de toegang tot illegale platforms blokkeren. Zo vraagt de waakhond in een rechtszaak om een blokkade van the Pirate Bay. Een uitspraak volgt op 11 januari.

De uitspraak van het Hof zal waarschijnlijk door nationale rechters gebruikt worden als basis voor nieuwe oordelen.

'Grote overwinning'

"Dit is een grote overwinning voor internetvrijheid en fundamentele rechten in Europa", stelt Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66). Volgens Schaake heeft de rechter een juiste afweging van de belangen gemaakt.

"Internet verandert alles, ook het eeuwenoude auteursrechtsysteem. Om een eerlijke vergoeding voor kunsten te waarborgen, moet Europa nu leiderschap tonen om het auteursrecht aan te passen aan de 21e eeuw."

"De rechter heeft een duidelijk signaal gegeven dat de entertainmentindustrie moet innoveren en niet krampachtig moet vasthouden aan oude businessmodellen, omdat dit duidelijk ten koste gaat van de rechten van hun fans."



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: