Zoeken
 


Europese Titanic is al 1,5 uur aan het zinken

Laatste wijziging: maandag 28 november 2011 om 15:24, 3436 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 28 november 2011

Terwijl de wereld stilaan in de eindejaarstemming komt, valt er voor beleggers vooralsnog weinig te feesten. De globale indices doken opnieuw naar beneden waardoor we de slechtste Thanksgiving beursweek ooit beleefden! Zelfs in de gruwelijke periode van de Grote Depressie (1932) werden beleggers niet zo om de oren geslagen. De belangrijkste aandelenmarkten leverden 4 à 5 procent in, ondanks het ontbreken van een handelsdag in de VS.

Ook voor ons, ervaren rotten in het beursvak, zijn dit uitzonderlijke tijden. Europa davert op zijn grondvesten. Het eindspel is hier!

De rente in Italië (7,3%) blijft maar verder oplopen, met of zonder nieuwe regering. Ondertussen werd de rating van België verlaagd tot AA door S&P. Ook hier is er geen houden meer aan de renteklim (5,85%). De nieuwe Belgische staatslening lijkt zo een maat voor niets te worden.

De grootste dreiging voor Europa was afgelopen week op de kern gericht: Duitsland! Beleggers vertrouwen het zaakje totaal niet meer waardoor ook de Bunds (Duitse staatsobligaties) werden uitgespuwd. Hierdoor werden de geldkranen richting de Europese banken wereldwijd dichtgedraaid. Volgens de nieuwste gegevens hebben inmiddels 69% van alle 'money market' fondsen in de VS hun kredietlijnen naar Europa afgesloten! De TED spread schoot afgelopen week door het cruciale niveau van 50 basispunten, wat wijst op de start van een globale liquiditeitscrisis zoals in 2008.

Niet enkel de banken trekken massaal hun centen terug uit Europa, er duiken zelfs berichten op dat ook grote multinationals hun rekeningen bij Europese banken leeghalen. Het enige wat het Europese financiële systeem momenteel nog draaiende houdt is de eigen bevolking. Europeanen pleegden nog geen massale bankrun... nog niet. Het is niet 5 voor 12, het is ook geen 5 na 12: de Europese Titanic is al 1,5 uur aan het zinken! Er MOET in de komende dagen en weken IETS gaan gebeuren in Europa, of het einde van de euro is daar.

Het komt nu allemaal gevaarlijk dichtbij. We hebben intern verschillende scenario's geschetst, maar geen enkele uitkomst ziet er hoopvol uit voor uw vermogen. Zoals we hier veelvuldig hebben geschreven: uw giraal geld wordt waardeloos, enkel uw fysiek goud en zilver blijven blinken!

Ondertussen schuilen aandelenbeleggers in de loopgraven. Aandelen worden zonder uitzondering verkocht. Dit zijn de periodes waar valuebeleggers zich in hun sas voelen. Het is niet voor niets dat de grootmeester Warren Buffett vandaag overal koopjes ziet opduiken. Meer nog, hij maakt momenteel zelfs een wereldtournee om de prooien een laatste keer onder de loep te nemen vooraleer hij toeslaat. Zijn bekendste leuze: “be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful”. De angst regeert, dus kopen maar!

Onze Warren Buffett in Azië heeft dat ook zo begrepen. We namen een maand geleden de Aziatische Berkshire Hathaway op in de Selectielijst van het Groeimarkten Rapport, en vandaag heeft hij verschillende koopjes in het vizier. Onze Buffett in Azië heeft een trackrecord om duimen en vingers bij af te likken. Het aandeel ging sinds de opname enkel omhoog! We begrijpen dat dit niet de gemakkelijkste tijden zijn voor beleggers, maar ze bieden voor bepaalde aandelen wel uitzonderlijke instapgelegenheden.Bron: goudportal.nl

Voeg toe aan: