Zoeken
 


Dankbaarheid maakt gezond

Laatste wijziging: donderdag 1 december 2011 om 08:52, 3331 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 1 december 2011

Ben je dankbaar voor iets dat je overkomen is? Schrijf het op. Denk er over na. Praat erover. De positieve energie die dan vrijkomt, heeft effect op anderen en op jouw eigen gezondheid. Diverse onderzoeken bewijzen dat positieve vooruitzichten en gevoelens van dankbaarheid direct een positief effect hebben op de hersenen en het lichaam.

Best verkopende gezondheidsproduct
“Als dankbaarheid een drug was, zou het vast het best verkopende gezondheidsproduct voor elk orgaan ter wereld zijn,” aldus Dr P. Murali Doraiswamy, professor bij het Duke Medical Center. Hoewel dankbaarheid geen vervanging is voor een goede medische diagnose en behandeling, kan deze strategie volgens Doraiswamy zeker gebruikt worden om het welzijn te verbeteren.

Studies tonen meetbare effecten aan op lichaam en geest. Er wordt meer serotonine, dopamine en andere gezondheidsverbeterende stoffen aangemaakt. Ook heeft het effect op de aanmaak van stresshormonen (cortisol), onze hart- en EEG ritmes, bloeddruk en bloedsuiker.

Positieve psychologie nuttig
“Ik denk dat positieve psychologie bijzonder nuttig kan zijn voor sommige mensen met een milde depressie,” aldus Doraiswamy. “Maar het moge duidelijk zijn dat wanneer iemand kampt met een ernstige depressie of zelfmoordgedachten, ze dan dringend medische hulp nodig hebben. Maar ook hier kan positieve psychologie van invloed zijn. Bijvoorbeeld bij een terugval.”

Bron: ABC News



Bron: hetkanwel.net

Voeg toe aan: