Zoeken
 


Politie gebruikt spionagesoftware

Laatste wijziging: dinsdag 13 december 2011 om 09:47, 3746 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 13 december 2011

AMSTERDAM - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maakt gebruik van spionagesoftware die geïnstalleerd kan worden op computers van verdachten. De politie kan zo vertrouwelijke communicatie volgen.

Dat wordt duidelijk uit een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) die gestuurd is aan de Tweede Kamer na vragen van SP, D66 en GroenLinks.

Volgens Opstelten wordt de software slechts in een zeer beperkt aantal gevallen ingezet en mag er alleen gebruik van gemaakt worden als het gaat om ernstige misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan.

Stiekeme doorzoeking van een computer waarop de software van een afstand is geïnstalleerd, is niet toegestaan.

Details software

De vragen over de spionagesoftware werden gesteld na ophef in Duitsland. Hackers wisten daar vergelijkbare software te kraken en brachten aan het licht dat deze door de Duitse politie gebruikt werd. Ook werd duidelijk dat de software niet veilig was en mogelijk in strijd met de wet is.

De leverancier van het programma stelde dat dezelfde software aan Nederland is geleverd. Opstelten wil dat niet bevestigen: "Het verstrekken van informatie over welke specifieke software opsporingsdiensten beschikken, vormt een onaanvaardbaar risico voor de inzetbaarheid van die middelen."

Broncode

De Kamerleden wilden ook weten of de overheid over de broncode van de software beschikt zodat de werking gecontroleerd kan worden. De minister laat weten dat dit niet zo is. "Indien en voor zover wijzigingen moeten worden aangebracht in de broncode, worden deze aanpassingen door de leverancier of ontwikkelaar doorgevoerd", schrijft Opstelten.

Hij verzekert de Kamerleden dat de software moet voldoen aan eisen die Nederlandse wet- en regelgeving daaraan stelt. "Bovendien wordt de software integraal doorgelicht. Functionaliteiten die niet mogen worden ingezet worden daarbij onklaar gemaakt."



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: