Zoeken
 


De ziel moet terug in de economie

Laatste wijziging: maandag 23 januari 2012 om 08:55, 2927 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 23 januari 2012

Waar gaat de crisis ons brengen? Wordt het ‘hebben en houden’ of ‘loslaten en geven’? In het tweewekelijkse opinieblad VolZin van deze week veel aandacht voor economie en de crisis.

De crisis wordt misbruikt, betoogt predikant Harry Pals. De economische Chicago-school van Milton Friedman grijpt sinds de jaren zestig iedere crisis aan om hun neoliberale recepten door te drukken. Na een ramp is het volk in shock. Voor politici is dat dé gelegenheid om onorthodoxe maatregelen te nemen. De democratie staat even buiten werking. Het lijkt erop dat de neoliberale de economische crisis aangrijpen om hun shockdoctrine nu wereldwijd toe te passen. Het crisisgevoel wordt daarom rondgepompt. We moeten de ideologie die de crisis verwelkomt en uitbuit ontmaskeren, stelt Pals, en het moment aangrijpen om duurzaamheid en rechtvaardigheid door te voeren.

Drie jonge financiële professionals hebben dit advies al ter harte genomen. Zij gaven banen en zekerheden op. In plaats van ‘hebben en houden’ bepleiten zij een geef-economie en het afscheid van de dominantie van geld. De ziel moet terug in de economie. De betekenis van het leven ligt niet in wat je hebt, maar in wat je geeft.

Lees via de link hieronder het artikel over de drie jonge professionals. Klik hier voor een interview met de Duitse natuurkundige, filosoof en wetenschapsjournalist Stefan Klein elders op deze website over het thema geven.

Download pdf: volzin12-2_Geefeconomie.pdf

Bron: VolZin
Bron: nieuwwij.nl

Voeg toe aan: