Zoeken
 


ACTA lijkt averij op te lopen

Laatste wijziging: dinsdag 14 februari 2012 om 11:47, 3496 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 14 februari 2012

Het controversiële internetverdrag ACTA wordt voorlopig niet getekend door Duitsland. De grootste economie van Europa wil wachten op het besluit van het Europees Parlement. De weerstand tegen het internationale pact neemt hand over hand toe.

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een initiatief van de VS en Japan, waarbij landen als Australië, Canada en Mexico zich aan hebben gesloten. Vooral de Amerikaanse film- en muziekindustrie wil op deze manier rechten beschermen. De bedrijven krijgen bij implementatie van deze wetgeving vergaande bevoegdheden om op te treden tegen websites.

Eind januari hebben 22 Europese lidstaten en de Europese Commissie ACTA ondertekend. Ze vervoegen daarmee de rangen van Australië, Canada, Japan, Marokko, Singapore, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. De Europese landen die nog niet ondertekend hebben, zijn Duitsland, Cyprus, Estland, Nederland en Slowakije. De Duitse beslissing is uitgesteld tot na de stemming van het Europees Parlement in juni.

Onder de verdedigers van ACTA zitten onder anderen de eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht en Amerikaans president Barack Obama. De voorstanders zeggen dat het pact nodig is om zeker te zijn dat de relatief hoge standaarden van copyrightafdwingbaarheid in Europa en de VS ook in de rest van de wereld gelden.

Critici zijn er op hun beurt niet over te spreken dat ACTA achter gesloten deuren tot stand is gekomen, zonder toezicht van burgerrechtenverdedigers. Ze zeggen dat ACTA kleinschalige copyrightinbreuken zal criminaliseren, wat een negatief effect heeft op vrije meningsuiting. Volgens Amnesty is ACTA 'de doos van Pandora' met mogelijke schendingen van de mensenrechten.

De fervente internetgebruikers zelf houden zich ook niet stil. De afgelopen dagen werd er volop gedemonstreerd in Europa. De grootste betoging vond vorige week zaterdag plaats in Stockholm. Ruim 10.000 Zweden liepen te hoop tegen het omstreden verdrag, terwijl vertegenwoordigers van linke politieke partijen en de Piratenpartij toespraken hielden. Tegelijkertijd vielen hackers van Anonymous websites van de Zweedse overheid aan.

Begin dit jaar leidde een gerechtelijke uitspraak in Den Haag ertoe dat internetproviders Ziggo en XS4ALL niet langer de diensten van de populaire downloadsite The Pirate Bay mogen aanbieden. Stichting Brein, een private onderneming die toezicht houdt op de bescherming van auteursrechten, had de kwestie aanhangig gemaakt. Op het internet zijn vervolgens mirrors van The Pirate Bay verschenen.



Bron: ravagedigitaal.org

Voeg toe aan: