Zoeken
 


Griekenland blijkt $ 107 miljard extra schuld te hebben

Laatste wijziging: dinsdag 13 maart 2012 om 09:12, 2353 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 13 maart 2012

We wisten al dat we als burgers belazerd werden met de nieuwe Griekse schuldendeal, maar dat het zó erg zou zijn hadden zelfs de grootste pessimisten niet kunnen vermoeden. Uit 'de kleine lettertjes' blijkt namelijk dat de Grieken maar liefst 107 miljard dollar extra schuld hebben, volledig gegarandeerd door de Griekse staat. De bewering van alle Europese politici dat de Griekse schuld nu fors is afgenomen blijkt pure kletspraat te zijn. Het tegendeel is zelfs het geval: de Griekse schuldenlast is ná de deze week overeengekomen 'kwijtschelding' met miljarden euro's gestegen.

De officiële cijfers van de ISDA (International Swaps & Derivatives Association), die de Griekse schuldendeal gisteren officieel tot 'credit event' (bankroet) bestempelde, laten zien dat de gegarandeerde Griekse staatsschuld bestaat uit $ 139 miljoen van het Nieuwe Economische Ontwikkelings Fonds, $ 2,24 miljard van de Spoorwegen, $ 20,683 miljard aan samengestelde obligaties (exclusief degene met een vrije rente), $ 837 miljoen van het Openbaar Vervoer in Athene en $ 83,314 miljard aan gegarandeerde bankschulden. Opgeteld $ 107,213 miljard die nergens in de officiële Griekse schuldenstatistieken blijken voor te komen.

Griekenland is afgelopen week grotendeels bankroet gegaan over € 105 miljard schuld, en heeft in ruil daarvoor een nieuwe schuld van € 130 miljard gekregen, bestaande uit EU en IMF leningen. Desondanks beweren de politici dat de deze week gesloten deal heel gunstig is voor de Grieken. Maar rekent u even mee?:
 
* $ 172 miljard (€ 130 miljard) aan nieuwe EU- en IMF leningen, plus
* $ 107 miljard aan 'nieuwe', niet op de balansen staande schuld, =
* $ 279 miljard aan totale Griekse schuld.

De Grieken hebben nu dus méér schuld dan vóór de afgelopen week gesloten schulden'kwijtschelding'. Dat betekent dat als het land alsnog bankroet gaat, de bevolking nóg slechter af is. Hoe moet het land immers de $ 107 miljard schuld terugbetalen, die weliswaar niet op naam van de Griekse staat gesteld is, maar wel volledig door de Griekse overheid is gegarandeerd?
 
Het zal duidelijk zijn dat het officiële doel de Griekse schuldenlast tot 120% van het BNP terug te brengen -op zich nog steeds krankzinnig hoog- fiscaal gezien totaal onmogelijk is. Er kan daarom maar één conclusie worden getrokken: afgelopen week werden niet de Grieken, maar de Europese banken gered, zodat ze niet failliet zouden gaan door het Griekse bankroet. Dat lijkt vooralsnog te zijn gelukt, maar wel ten koste van een torenhoge prijs die zal moeten worden betaald door de Griekse en Europese belastingbetalers.
 
Meer dan de helft jongeren Griekenland en Spanje werkloos
De Grieken voelen op dit moment de meeste pijn. In één jaar tijd steeg het aantal werklozen in het land met maar liefst 41% tot 17,3%. Vooral onder jongeren is de werkloosheid torenhoog: 51,1% van de 15 tot 24 jarigen zit nu zonder werk. Overigens is deze trieste trend in heel Europa zichtbaar: zo kent Spanje eveneens een jeugdwerkloosheid van 51% en heeft inmiddels 35% van de jongeren in Portugal geen baan (meer) (3). Aan de overkant van de oceaan is het nauwelijks beter: 46% van de jonge Amerikanen heeft geen werk, het hoogste percentage in 64 jaar tijd (4).
 
 
Xander
 


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: