Zoeken
 


Ook Zuidpool warmt nu op

Laatste wijziging: vrijdag 23 januari 2009 om 18:45, 2573 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 23 januari 2009

 

Tot nu stelden klimaatsceptici dat Antarctica kouder werd, en dat dat het bewijs was dat global warming een mythe zou zijn. Maar het artikel in Nature laat weinig ruimte voor twijfel.

 

 

De opwarming van Antarctica, de enige regio die leek te ontsnappen aan de global warming, is begonnen. Dat is de angstaanjagende conclusie van een artikel in het gereputeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature. Gisteren meldden we nog dat de Wilkins Ice Shelf, een ijsplaat zo groot als half België, op het punt staat in te storten.

Weinig ruimte voor twijfel
Tot nu stelden klimaatsceptici dat Antarctica kouder werd, en dat dat het bewijs was dat global warming een mythe zou zijn. Maar het artikel in Nature laat weinig ruimte voor twijfel. Het bundelt recente bevindingen, studies en metingen van vier topuniversiteiten (University of Washington, Roger Williams University in Rhode Island, Pennsylvania State University, Colombia University) met die van ondermeer drie verschillende Nasa-departementen en de cijfers van weerstations ter plaatse.

In tred met rest van de wereld
Een eerste belangrijke conclusie is dat sinds de jaren 50 de gemiddelde temperatuur rond de Zuidpool met een halve graad is gestegen. De opwarming gaat ook aan een steeds sneller tempo blijkt uit de analyse van satellietinfo en metingen op het continent. De gemiddelde temperatuurstijging op Antarctica is nu vergelijkbaar met die in de rest van de wereld.

14 meter
Een tweede belangrijke conclusie: niet alleen op het Antarctisch Schiereiland, zelfs niet alleen op de hele West-Antarctische ijskap, maar op het hele continent stijgt nu de gemiddelde oppervlaktetemperatuur.

Volgens het rapport dat Nasa bijdroeg is West-Antarctica gedoemd om te smelten. Met de het smeltwater van de de gletsjers op Groenland erbij - die ook meetbaar en sneller dan verwacht verdwijnen - staat dat garant voor een zeespiegelstijging van 14 meter hebben ze uitgerekend aan het Goddard Space Center. "Een scenario dat volgens de modellen mogelijk wordt aan het eind van deze eeuw."

Worst case scenario
Het kan nog erger. De ijsmassa op Oost-Antarctica bevat zelfs voldoende water om de zeespiegel wereldwijd met nog eens 50 meter te laten stijgen. Deze ijskap gaat er pas aan als de gemiddelde temperaturr op aarde met nog eens meer dan drie graden toeneemt, en daar zijn we (gelukkig) nog niet aan toe.

"Desatreuze gevolgen"
"Maar zelfs wanneer slechts een fractie van Groenland en West-Antarctica smelt kunnen we deze eeuw nog meters zeespiegelstijging zien, met desastreuze gevolgen", schrijft Barry Brook, directeur van het onderzoeksprogramma naar klimaatverandering van de Universiteit van Adelaide.

Antarctica bevat meer dan 70 procent van het zoet water in de wereld en 90 procent van al het ijs op onze planeet. Op sommige plaatsen is die ijslaag 4.000 meter dik.

Broeikasgassen
De onderzoeksgroep schrijft dat de gemeten Antarctische opwarming moeilijk te verklaren is zonder die te koppelen aan de sterk toegenomen "antropogene uitstoot van broeikasgassen, voornamelijk door grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen".

 



Bron: hln

Voeg toe aan: