Zoeken
 


Zonnestorm pompte gigawatts aan energie in aardatmosfeer

Laatste wijziging: maandag 26 maart 2012 om 09:08, 2776 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 26 maart 2012

AMSTERDAM - De grote uitbarstingen op de zon die in de eerste helft van maart plaatsvonden, pompten genoeg energie in de hoge aardatmosfeer om de stad New York voor twee jaar van energie te voorzien.

Volgens NASA-onderzoekers was het de grootste dosis warmte die een zonnestorm sinds 2005 op onze planeet had afgeleverd.

De energie-afgifte van de zonnestorm is gemeten met een instrument aan boord van de aardobservatiesatelliet TIMED. Dat instrument volgt de infraroodemissie ('warmtestraling') van de hoge aardatmosfeer, vooral die van kooldioxide en stikstofoxide.

Deze beide gassen werken als een soort natuurlijke thermostaten: als de hoge aardatmosfeer opwarmt, doen deze moleculen hun uiterste best om die warmte weer terug de ruimte in te stralen. Nadat de zon op 8 maart een flinke stoot energierijke deeltjes onze kant op had geschoten, kreeg de hoge aardatmosfeer 26 miljard kilowattuur aan energie te verwerken.

Daarbij zwol de thermosfeer, de buitenste laag van de aardatmosfeer, tijdelijk enorm op.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: