Zoeken
 


Infraroodbeelden van sterrenstelsels vrijgegeven

Laatste wijziging: zondag 1 april 2012 om 21:04, 2787 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 1 april 2012

AMSTERDAM - Voor het eerst kan het grote publiek gedetailleerde infraroodopnamen van meer dan tweehonderd nabije sterrenstelsels bekijken.

De beelden, gebaseerd op gegevens die tussen 2003 en 2009 zijn verzameld met de NASA-satelliet Spitzer, zien er heel anders uit dan normale foto's van sterrenstelsels.

Ze zijn gemaakt op een golflengte van 24 micrometer, een golflengtegebied waarin de meeste straling afkomstig is van het warme stof rond jonge sterren. Het gaat voorlopig nog maar om een kleine selectie het beeldmateriaal dat Spitzer op deze golflengte heeft verzameld.

Later dit jaar zullen meer opnamen worden vrijgegeven. Binnenkort zullen veel van de sterrenstelsels ook worden bekeken met de Europese infraroodsatelliet Herschel, maar dan op langere golflengten. Wetenschappers gebruiken de infrarodgegevens om een overzicht te krijgen van de stervormingsactiviteit in sterrenstelsels.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: