Zoeken
 


Grieken haalden sinds vrijdag 1 miljard euro van de bank

Laatste wijziging: woensdag 16 mei 2012 om 09:22, 2381 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 16 mei 2012

In Griekenland is sinds vrijdag al één miljard euro van de bank gehaald. Dat zegt Nikos Lanser, de correspondent voor de Nederlandse zakenradio BNR in Griekenland.

“Er is een lichte mate van paniek toegeslagen,” aldus Lanser, nadat bekend werd dat er nieuwe verkiezingen komen omdat het overleg tussen de verschillende partijen op niets is uitgedraaid.

Lanser zegt dat de geluiden in Griekenland om uit de euro te stappen steeds sterker worden. Wanneer de verkiezingen precies worden gehouden wordt morgen duidelijk, 10 en 17 juni worden als mogelijke data genoemd.

De vermindering van de banktegoeden is de voorbije 3 jaar nooit uit het nieuws geweest. Het persagentschap Bloomberg meldt dat uit een transcriptie van de gesprekken die gisteren over de regeringsvorming werden gehouden en die op de website van president President Karolos Papoulias zijn gepubliceerd, staat te lezen dat sinds de verkiezingen van 6 mei ruim 700 miljoen euro van de Griekse bankrekeningen zijn gehaald.

Papoulias kreeg die informatie naar eigen zeggen van George Provopoulos, de voorzitter van de Bank van Griekenland. Omdat het land stilaan afgesloten wordt van alle geldbronnen, uitgezonderd geld van de ELA (Emergency Liquidity Assistance), zal het onmogelijk aan de vraag van alle burgers kunnen voldoen, indien die hun banktegoeden wil recupereren.

Vermoed wordt dat Papoulias de informatie vrijgaf om zo druk te zetten op de onderhandelaars. Tevergeefs, want het land maakt zich alweer op voor nieuwe verkiezingen.Bron: express.be

Voeg toe aan: