Zoeken
 


Japan en China starten handel in eigen valuta

Laatste wijziging: woensdag 30 mei 2012 om 11:01, 2347 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 30 mei 2012

TOKIO - Japan en China starten deze week voor het eerst met onderlinge handel waarbij direct in de eigen valuta wordt afgerekend. Dat meldde de Japanse overheid dinsdag.

De onderlinge valutahandel tussen de twee Aziatische economische grootmachten is een stap in de richting van de internationalisering van de Chinese yuan, of renminbi zoals de munt ook wordt genoemd.

Vooralsnog kan alleen de Amerikaanse dollar met de Chinese yuan worden verhandeld. Een transactie door andere landen met China moet daarom altijd via de dollar worden afgehandeld.

Ingewijden gaan ervan uit dat de koers van de yuan ten opzichte van de Japanse yen meer ruimte krijgt dan die ten opzichte van de dollar.

''Vanaf 1 juni zal de wisselkoers tussen de yuan en de yen constant worden bijgehouden'', zei de Japanse minister van Financiën Jun Azumi dinsdag. Het uitschakelen van de dollar in de onderlinge handel verlaagt volgens hem de kosten en de risico's van die handel en maakt de Chinese en Japanse valuta ''nuttiger''.

 Bron: nu.nl

Voeg toe aan: