Zoeken
 


Deutsche Bank: Bailout Spanje zal mislukken, crash is noodzakelijk

Laatste wijziging: maandag 18 juni 2012 om 14:39, 2531 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 18 juni 2012

De Deutsche Bank stelt in een analyse dat de nog maar 8 dagen geleden overeengekomen redding van de Spaanse banken zal mislukken en dat het mogelijke inzetten van het ESM -waar velen in de EU voor pleiten- daar juist de grootste oorzaak van zal zijn. De belangrijkste centrale bank van de eurozone stelt schokkend genoeg vast dat alleen een grote crash nog enig soelaas kan bieden.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble pleitte er dit weekend opnieuw voor de € 100 miljard voor de Spaanse banken niet uit het EFSF noodfonds, maar via het ESM te financieren. Dit zal fataal zijn, oordeelt de Deutsche Bank. Het ESM zit namelijk zó krom in elkaar, dat het de redding van landen onmogelijk maakt en daarmee juist het tegendeel zal bewerkstelligen van waarvoor het bedoeld is.

Fatale constructie ESM
Reden: het ESM bevat een 'subordinatie clausule' waarin de ECB en EU voorrang krijgen bij de terugbetaling van de kredieten die aan in problemen verkerende landen worden verstrekt. Hiermee wordt het grootste risico overgeheveld naar private investeerders, die zich als reactie massaal uit de staatsobligaties van de getroffen landen zullen terugtrekken zodra deze onder het ESM reddingsscherm komen te vallen.

In Griekenland zagen we al waar eenzelfde fatale constructie toe leidt: een enorme kapitaalvlucht uit het land en nog verder stijgende rente op de staatsleningen. Daarom steeg als reactie op de vorige week zaterdag overeengekomen bailout ook de Spaanse rente afgelopen week naar een absoluut eurozone record.

Tientallen miljarden tekort
De tweede reden waarom investeerders nu ook wegvluchten uit Spanje is het besluit om de ESM kredieten bij het Spaanse begrotingstekort op te tellen. Dat betekent dat aan de ene kant de banken weliswaar worden 'gered', maar aan de andere kant de staat steeds dieper in de rode cijfers terecht komt. En die verliezen komen uiteindelijk voor rekening van de belastingbetalers.

Omdat de Spaanse banken geen geld meer hebben om Spaanse staatsobligaties op te kopen zal het de voor de regering de komende maanden steeds moeilijker worden om aan geld te komen. Ook de LTRO-kredieten van de Europese Centrale Bank zijn vrijwel uitgeput. Er is nog € 36,8 miljard over, waarvan € 35 miljard aan de regionale banken is beloofd. De banken hebben voor het einde van dit jaar echter minstens € 80 miljard aan nieuw kapitaal nodig. Daar komt het compenseren van de enorme kapitaalvlucht uit het land -het afgelopen jaar € 30 miljard- nog eens bij.

Schokkende oplossing: Crash
De oplossing van de Deutsche Bank kan ronduit schokkend worden genoemd: sta een grote crash toe. 'Een schok is noodzakelijk, zodat de ECB de banken nog meer liquiditeit ter beschikking stelt.' Ook een directe redding van de banken door het EFSF en ESM -dus niet via de staat- wordt als mogelijke oplossing gepresenteerd. Dit is echter onmogelijk: het EFSF kan Spanje niet redden omdat de Spanjaarden hun eigen EFSF bijdrage nog niet betaald hebben om zichzelf te kunnen redden (hoe absurd! - en dit geldt ook voor Italië!), en het ESM mag om juridische redenen niet als directe bankenredder worden ingezet.

De analyse van de Deutsche Bank maakt pijnlijk duidelijk hoe onverantwoordelijk en ondoordacht het ESM is. Als men werkelijk het ESM wil inzetten om de banken te redden, dan moet het verdrag worden veranderd en begint het hele ratificatieproces opnieuw. (Misschien een tweede kans om alsnog met dit welvaartsverwoestende gedrocht af te rekenen?)

EU hanteert Sovjet systeem, instorting volgt spoedig
De Europese politici hebben een kardinale fout gemaakt door de banken eerst jarenlang te dwingen staatsobligaties te kopen en vervolgens hen akkoord te willen laten gaan met regels die de officiële schuldeisers (EU en ECB) voorrang verlenen boven de private schuldeisers. Hiermee heeft de EU een systeem geschapen dat jarenlang door de voormalige Sovjet Unie en zijn vazalstaten werd gepraktiseerd en dat alom grote armoede onder de gewone bevolking veroorzaakte, met uitzondering van een klein eliteclubje aan de top.

De EU gaat nu exact dezelfde weg op, met dit verschil, dat waar het Sovjet systeem 40 jaar lang nodig had om uiteindelijk in te storten, de schulden in Europa zó hoog zijn opgelopen dat de onvermijdelijk instorting veel, véél sneller zal plaatsvinden. (1)

 XanderBron: xandernieuws

Voeg toe aan: