Zoeken
 


Deutsche Bank Advisers: Eurozone in eindfase, uiteenvallen zeer waarschijnlijk

Laatste wijziging: vrijdag 22 juni 2012 om 20:10, 2698 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 22 juni 2012


40 Duitse economen roepen Berlijn op ESM af te wijzen en samen met Nederland nieuwe Noordelijke Euro in te voeren - Document uitgelekt: EU besluit op 28 en 29 juni over plan oprichting bankenunie, eurobonds en politieke unie - RBS: Spaanse banken hebben geen € 100 miljard maar minstens € 300 miljard nodig.

Volgens Georg Schuh, hoofdinvesteerder van DB Advisers van de Deutsche Bank, is de crisis in Europa de terminale fase ingegaan. 'Een opbreking van de eurozone is zeer waarschijnlijk. De kapitaalmarkten hebben het al ingecalculeerd. Ik denk dat we in de eindfase zitten.' 40 Duitse economen en professors hebben bondskanselier Angela Merkel in een brandbrief opgeroepen niet 'de nog grotere fout' te maken het ESM te ratificeren, iets dat het Duitse parlement in tegenstelling tot in Nederland nog steeds niet heeft gedaan. De groep stelt voor om een nieuwe Noord-Euro, 'Neuro' of 'Thaler' (daalder) in te voeren. Duitsland en Nederland moeten aan het hoofd komen te staan van deze nieuwe muntunie.

Nadat het Duitse Constitutionele Hof vorige week oordeelde dat de rechten van het parlement waren geschonden toen de regering zonder overleg en zonder instemming besloot om binnen EU verband het ESM op te richten, is het verzet tegen de honderden miljarden euro's aan Duitse garanties om de eurozone overeind te houden verder toegenomen.

Duitse Target-2 garanties € 700 miljard
De brandbrief van de 40 economen en professors is daar een goed voorbeeld van. De groep wil dat Berlijn precies uitlegt dat Duitsland een gigantische hoeveelheid geld kwijt is aan het Target-2 systeem. Volgens de Bundesbank is het bedrag dat andere centrale banken aan Duitsland schuldig zijn geëxplodeerd naar € 699 miljard, oftewel 27% van het Duitse BNP.

Daarom wil de groep financiële experts dat er serieus wordt gekeken naar een terugkeer naar de D-Mark of de creatie van een nieuwe Noordelijke Euro, 'Neuro' of 'Thaler' (een munt die tussen ca. 1500 en 1900 in Europa werd gebruikt en waarvan de voormalige Nederlandse Rijksdaalder was afgeleid), samen met Nederland. Het voormalige hoofd van de Duitse Industrie Federatie, Hals-Olaf Henkel, was de eerste die enige tijd geleden met dit voorstel kwam. De zuidelijke lidstaten behouden vervolgens de huidige euro, die door inflatie veel minder waard zal worden waardoor de schuldenlanden weer concurrerend kunnen worden.

Bankenunie, eurobonds en politieke unie
Voorlopig houdt Berlijn echter officieel nog vast aan een koers die de eurozone in stand probeert te houden en die moet leiden tot een financiële, fiscale en politieke Unie. Vorige week lekte er een 'geheime', enkel voor hoge diplomaten en officials bedoeld zijnde tekst uit waaruit blijkt dat op 28 en 29 juni op de volgende eurotop in Brussel een verregaand voorstel zal worden besproken om nog voor eind 2012 een bankenunie in Europa op te zetten en (een vorm van) eurobonds in te voeren. Binnen 10 jaar moet het EU Verdrag zó worden veranderd dat er ook een politieke Unie zal ontstaan, met één centralistisch gezag in Brussel. (1)

De ECB zal de functie van belangrijkste bankenregulator worden toebedeeld en krijgt volgens het plan de macht om de nationale lidstaten op verplichte basis miljarden te laten storten in fondsen voor zwakke banken en dito lidstaten die een bailout nodig hebben (2). Zoals we al veel vaker hebben laten zien zullen de grootste -dus gedwongen- gevers de Duitsers en Nederlanders zijn. Dit zal de levensstandaard in deze landen permanent verlagen tot Zuid Europees niveau - precies wat wat meet af aan de bedoeling is geweest van 'Brussel'.

'Gratis creditcard'
De Amerikaanse econoom Lawrence Summer, minister van Financiën onder president Clinton, schrijft dat er een wereldwijde ramp dreigt te gebeuren als de eurozone in elkaar stort. Hij geeft de verschillende partijen in Europa overigens niet veel kans om nader tot elkaar te komen. De schuldenlanden hebben in zijn ogen gelijk dat bezuinigingen de noodzakelijke economische groei tegenhouden, maar de geverlanden, met Duitsland en Nederland voorop, hebben gelijk dat zij geen gratis creditcard aan de rest van Europa willen geven zolang deze landen weigeren structurele hervormingen door te voeren en de controle hierover uit handen te geven.

'Een systeem waarin ik geld leen en u terugbetaalt is een recept voor onhoudbare losbandigheid,' karakteriseert Summer de huidige voorstellen van Zuid Europa om eurobonds in te voeren en het ECB in te schakelen bij de redding van hun banken, terwijl ze niet bereid zijn om hiervoor grote offers te brengen die wél van de Duitsers en Nederlanders worden verlangd. (3)

Italië, Spanje en Griekenland eisen nieuwe miljarden
De Italiaanse Goldman-Sachs premier Mario Monti blijft het echter onvermoeibaar proberen en stelde op de recente G20 top voor om de € 400 miljard die nog in het EFSF reddingsfonds zit te gebruiken om Italiaanse en Spaanse staatsobligaties op te kopen (4). Daarbij blijft het niet, aangezien de Spaanse banken volgens de Royal Bank of Scotland minstens € 300 miljard nodig hebben in plaats van de nog maar anderhalve week geleden (!) toegezegde € 100 miljard. (5)

Ook de Grieken melden zich weer om hun hand op te houden. De nieuwe Griekse minister van Financiën gaat om een derde hulppakket vragen. Het land heeft nog eens minimaal € 31 miljard nodig om zijn banken overeind te houden. (6)
Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: