Zoeken
 


Cyberaanval op Europese en Amerikaanse banken: Dekmantel voor instorting bankensysteem?

Laatste wijziging: donderdag 28 juni 2012 om 09:05, 2503 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 28 juni 2012

Zo'n 60 banken in met name banken in Italië, Duitsland, Nederland en Groot Brittannië waren het doelwit. Sommigen denken dat het een 'false flag' operatie is om de aanstaande instorting van het complete bankensysteem te verhullen.


Gisteren meldde de NOS dat er bij twee Nederlandse banken 'mogelijke bankfraude' heeft plaatsgevonden (3). Volgens 's werelds grootste internet beveiligingsfirma McAfee zijn de problemen echter veel groter en zijn de bankensystemen in Europa, de Verenigde Staten en Latijns Amerika het doelwit van een massale cyberaanval. Er gaan theorieën dat dit mogelijk een dekmantel is voor een beginnende instorting van het Europese en Westerse bankensysteem.

McAfee schat dat als de aanvallers net zo succesvol zijn als in Nederland er mogelijk al € 2 miljard illegaal van bankrekeningen is weggesluisd. Sommigen denken dat de aanval een Iraanse vergelding is voor de 'Stuxnet' worm die vorig jaar de Iraanse nucleaire installaties tijdelijk lam legde. Anderen suggereren dat de banken zélf schuldig zijn aan de aanval, omdat ze op deze manier de schuld kunnen afschuiven van een aanstaande totale instorting van het Westerse bankensysteem.

Aanvallen laten insider kennis zien
Minstens 12 verschillende groepen zouden via de geautomatiseerde aanvallen op zowel grote internationale als kleine regionale banken in Italië, Duitsland, Nederland en Groot Brittannië grote sommen geld wegsluizen van 'vette' bankrekeningen. McAfee zou met diverse regeringsinstanties in Europa en Amerika samenwerken om de cyberaanvallen te stoppen. Deze acties hebben zelfs een speciale naam gekregen: 'Operatie High Roller'. Volgens McAfee laten de drie verschillende aanvalsstrategieën zien dat degenen die hier achter zitten een hoge mate van kennis moeten hebben over de transactiesystemen die de banken gebruiken. De aanvallen richtten zich aanvankelijk op rijke particulieren, maar verschoven daarna naar bedrijven. In sommige gevallen werd er per keer € 100.000 gestolen.

Bankensysteem op instorten?
Vorige week schreven we over de circa 12 miljoen Britten die dagenlang niet bij hun rekeningen konden komen vanwege een 'technisch' probleem bij onder andere de Royal Bank of Scotland en NatWest. Sommigen speculeren dat deze problemen, die nog altijd niet volledig zijn opgelost, te maken hebben met de huidige cyberaanvallen en een indicatie zijn dat het hele Westerse bankensysteem op instorten staat.

Overheden zelf schuldig?
Uitgerekend vandaag verklaarde de Nederlandse minister van Defensie Hillen dat het leger 'in de toekomst' in staat moet zijn om cyberaanvallen uit te voeren (2). Het is niet te zeggen of dit enkel toeval is, maar geeft wel voer voor theorieën dat ook de overheden verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de cyberaanval, aangezien deze als voorwendsel kan worden gebruikt om de controle over de banken en hun systemen, alsmede ook over het hele internet over te nemen. (1)


Xander


(1) Infowars / YouTube (Sky News)
(2) NOS
(3) NOS


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: