Zoeken
 


Dino's leefden nabij Noordpool

Laatste wijziging: maandag 26 januari 2009 om 14:51, 2572 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 26 januari 2009

Dinosaurussen waren veel beter bestand tegen de koude dan aanvankelijk gedacht. Sommige wetenschappers vermoeden dat de dino's uitgestorven zijn door dalende temperaturen, maar een nieuwe studie spreekt die stelling tegen. Op basis van gevonden fossielen geloven paleontologen dat dinosaurussen tot op 1.600 kilometer van de Noordpool leefden. Mogelijk is een klimaatverandering de dieren niet fataal geweest.



Pooldino's
De wereld was in de tijd van de dinosaurussen natuurlijk een stuk warmer dan vandaag en de continenten waren nog volop in beweging. Zo lag het noorden van Rusland slechts op een duizendtal kilometer van de poolgebieden. Daar hebben paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen fossielen gevonden van dinosaurussoorten als de Triceratops en zelfs de Tyrannosaurus Rex. De gemiddelde temperatuur moet er ongeveer 10 graden Celsius geweest zijn. Er zijn ook resten van eieren gevonden, een bewijs dat deze pooldino's zich in koude omstandigheden konden voortplanten.



Klimaatverandering
Er is al veel gespeculeerd over hoe en waarom dinosaurussen zijn uitgestorven. Een populaire theorie heeft te maken met een klimaatverandering. Dinosaurussen werden altijd gezien als een tropische diersoort en een daling van de temperatuur kon hen vlug fataal worden. De ontdekking van fossielen nabij de poolgebieden bewijst echter dat dino's zich wel degelijk konden aanpassen aan koudere omstandigheden. Er werden geen fossielen van schildpadden, krokodillen en hagedissen gevonden, omdat de poolgebieden voor hen mogelijk wel te koud waren.

Meteoriet
Voor deze ontdekking waren de meest noordelijke resten van dinosaurussen in Alaska gevonden, maar wetenschappers vermoedden dat de dieren in de winter naar het zuiden migreerden. Volgens professor Pascal Godefroit en zijn team zou het wel eens kunnen dat de dino's het hele jaar door in de koude omgeving verbleven. Godefroit gelooft eerder dat een meteoriet de dino's fataal is geworden. Het zonlicht werd geblokkeerd, planten groeiden niet meer en de voedselketen werd brutaal onderbroken. "Zelfs de pooldino's, die het gewend waren om in moeilijke omstandigheden voedsel te zoeken, zullen het na een tijdje lastig hebben gekregen."



Bron: HLN.be

Voeg toe aan: