Zoeken
 


Europese Commissie probeert ACTA via achterdeur in te voeren

Laatste wijziging: woensdag 11 juli 2012 om 09:42, 2329 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 11 juli 2012

TORONTO – Juist de meest omstreden passages uit het vorige week weggestemde handelsverdrag ACTA blijken nu op te duiken in een conceptverdrag tussen Europa en Canada.

Dat blijkt uit een uitgelekte versie van de Canada – EU Trade Agreement (CETA).

Over dit handelsverdrag wordt in het diepste geheim onderhandeld. Uit een uitgelekte versie blijkt echter dat er ook een passage is opgenomen die één op één is overgenomen van de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).

Omstreden passage

De Canadese rechtenprofessor Michael Geist ontdekte overeenkomsten en zette ze op een rij. De hoogleraar heeft een reputatie opgebouwd van het kritisch volgen van ACTA en waarschuwt nu voor de gevolgen van CETA. Via dit handelsverdrag zouden juist de omstreden passages die tot de ondergang van ACTA in Europa leidden alsnog van toepassing worden in de Europese Unie. Op die manier zou ook een standaard worden gezet om ACTA een nieuw leven in te blazen.

De stap is opmerkelijk omdat juist de toegevoegde passages de reden waren, waarom het Europees Parlement in woedde ontstak en het handelsverdrag ACTA begin juli met een overweldigende meerderheid verwierp. Daarbij wezen de politici op het gebrek aan transparantie en de forse inbreuk op de rechten van burgers. Juist tegen deze passages in ACTA is fel geprotesteerd.

Ondemocratisch

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini reageert fel op de bevindingen. “Het Europees Parlement heeft een daverende meerderheid vorige week ACTA verworpen. Nu wordt geprobeerd om ACTA weer terug te brengen door een verdrag te sluiten met een land waar anderhalve man en een paardekop woont”, sneert ze. “Dat is ondemocratisch en daar krijg je het Europees Parlement heel kwaad mee.”

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert voorzicht. Zij wijst erop dat de uitgelekte versie nog dateert voordat het Europees Parlement ACTA naar de prullenmand verwees. “Toen dacht de Europese Commissie nog dat ACTA zou worden aangenomen. Om dan de passages op te nemen is niet onlogisch”, stelt ze. Wel verwacht ze dat de passages er bij de volgende onderhandelingsronde uitgaan.

Wel wijst ze erop dat CETA over meer dan de handhaving van intellectueel eigendom alleen gaat. “Dit is er maar een klein onderdeel van. Een onwenselijk onderdeel, maar daar gaat niet het hele verdrag over en dat was bij ACTA wel het geval”, stelt Schaake. Zij wil de passage verwijderd zien, maar nu nog gaat niet zover CETA te verwerpen als de omstreden passage erin komt. “Daar is het nu te vroeg voor. Maar dat ik dit niet wil is helder.”

Bits of Freedom

Bits of Freedom wil meer duidelijkheid, stelt de organisatie in een blogpost. Zij willen van Minister Verhagen weten of de D66-motie gaat worden uitgevoerd, waarin de Kamer oproept om op ACTA gelijkende verdragen ook te verwerpen. Ook Nederland heeft zich tegen ACTA gekeerd om de passages die nu in het CETA-verdrag opduiken.

Op de blog van Michael Geist vind je een tabel met daarin de overduidelijke overeenkomsten tussen CETA (of ACTA 2) en ACTA.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: