Zoeken
 


SNS Bank op rand afgrond

Laatste wijziging: maandag 13 augustus 2012 om 15:39, 3615 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 13 augustus 2012

De SNS bank, die in 2008 met € 750 miljoen staatssteun overeind moest worden gehouden, staat volgens Die Presse op de rand van de afgrond. De bank is 'too big to fail' omdat het € 35 miljard euro spaargeld beheert.

De Europese banken krijgen vandaag zware klappen op de beurzen als gevolg van de steeds groter wordende financiële crisis in Spanje. In Nederland daalde het aandeel Aegon met 9,9% en ING met 7,6%. Het Duitse Die Presse stelt de Nederlandse banken nog meer zwaar weer in het vooruitzicht en meldt dat er nog eens € 37 miljard zal moeten worden afgeschreven op de leeglopende vastgoedzeepbel.

'SNS Reaal op rand afgrond'
Volgens het Duitse Die Presse staat bijvoorbeeld de Nederlandse SNS Reaal bank, die in 2008 nog met € 750 miljoen staatssteun overeind moest worden gehouden, opnieuw op 'de rand van de afgrond.' SNS, dat in slechts 6 jaar tijd maar liefst 94% minder waard werd, heeft dringend € 800 miljoen nodig en is 'too big to fail' omdat het € 35 miljard spaargeld in beheer heeft. In 2006 kostte het aandeel SNS bij de beursgang nog € 17; nu is dat nog maar € 1. Via de beurs kan SNS dus geen geld meer ophalen.

Op 13 juli berichtte de NOS al over de grote problemen bij de bank (2). SNS wordt met de ondergang bedreigd door de aanhoudende vastgoedcrisis in Nederland, Spanje en de VS. Net als in Spanje en Amerika dreigt nu ook de vastgoedzeepbel in Nederland te ontploffen. In de kantoren- en industriesector is dat feitelijk al jaren aan de gang: 5 jaar geleden lag de huurprijs in Amsterdam voor 1500 m2 op circa € 10.000. Anno 2012 moet met enige geluk slechts € 250 worden betaald (inderdaad: 40 x minder!).

Groot deel van € 80 miljard moet worden afgeschreven
In totaal hebben de Nederlandse banken en verzekeraars rond de € 80 miljard aan industriële vastgoedvorderingen uitstaan waarvan een groot deel op het spel staat. Volgens ingenieursbureau en projectontwikkelaar Arcadis moesten de Nederlandse banken en investeringsgroepen al € 9 miljard afschrijven op hun vastgoedinvesteringen. Dat is echter slechts het begin, want hiernaast zou er nog eens € 37 miljard moeten worden afgeschreven.

In het eerste halfjaar registreerde het CBS een record aantal faillissementen: 3764 bedrijven gingen failliet, 25% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de bouw (44% meer faillissementen) en de detailhandel (+ 22%) werden zwaar getroffen. Steeds meer kantoor- en industriegebouwen staan hierdoor leeg, terwijl het aanbod door nieuwbouw verder zal stijgen. De (huur)prijzen zullen hierdoor nóg verder gaan dalen.

Huizenzeepbel
Het is te hopen dat niet ook de huizenmarktzeepbel ontploft. Vorige week meldden de media dat de woningprijzen sinds 2008 al met 29% zijn gedaald (inclusief inflatie). Door de crisis in de bouwsector zullen er echter veel minder nieuwe woningen worden gebouwd, waardoor het aanbod daalt en de prijzen dus minder onder druk komen te staan als in de kantoren- en industriesector. (1)

Xander

(1) Die Presse
(2) NOS


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: