Zoeken
 


Individuele hersencel is in staat informatie op te slaan

Laatste wijziging: woensdag 28 januari 2009 om 13:34, 3335 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 28 januari 2009

Volgens Amerikaanse onderzoekers kan één hersencel  informatie opslaan. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij hersencellen van muizen in staat waren om voor een minuut lang informatie op te slaan. De bevindingen zijn gepubliceerd in The Journal Nature Neuroscience.

Voor het menselijk geheugen wordt onderscheid gemaakt tussen het lange termijn geheugen en het korte termijn geheugen.
Wetenschappers gaan er van uit dat het geheugen in het brein wordt gevormd door het ontstaan van circuits tussen hersencellen waar elektrische impulsen doorheen lopen.

Tegenwoordig wordt in de wetenschap ook de individuele hersencel vaker genoemd als mogelijke opslagplaats voor informatie. Om dit te onderzoeken hebben onderzoekers van de University of Texas Southwestern het functioneren van hersencellen van muizen onderzocht met behulp van elektroden.

De onderzoekers hebben ontdekt dat activatie van een chemische receptor op de hersencel een signaleringssysteem in de hersencel activeert, waardoor informatie in de hersencel wordt opgeslagen. De informatie kan dan een minuut lang in de hersencel worden bewaard.

Met deze nieuwe ontdekkingen over het korte termijn geheugen hopen de wetenschappers ook meer duidelijkheid te scheppen rondom de ziekte van Alzheimer.

Geheugenstimulerende medicijnen
De onderzoekers willen nu meer onderzoek doen naar medicijnen die de geheugenvorming kunnen verbeteren. Volgens hoofdonderzoeker dr. Don Cooper moet dit mogelijk zijn als men de moleculaire componenten van het signaleringssysteem in de hersencel kan achterhalen.



Bron: bbc healthnews

Voeg toe aan: