Zoeken
 


Moeder natuur als apotheek: eet een stralende bloem

Laatste wijziging: donderdag 14 maart 2013 om 10:26, 3276 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 14 maart 2013

 

Moeder natuur als apotheek: eet een stralende bloem.

 

Irma Ellens Maat.

Eerder verschenen in Paravisie januari 2013.


Maagvulling met een prentje.

Bleke kinderen staan bij de uitgang van de supermarkt. Ze vragen me om plaatjes die ze verzamelen. Ze zijn beïnvloed door de dagelijkse tv-spotjes. In hun ogen zie ik een hunkerende blik. Helaas moet ik ze teleurstellen. Ik heb geen plaatjes gevraagd bij de kassa. Natuurlijk zijn de plaatjes leuk voor de kinderen. Ze zijn er dol op. De éne keer gaat het om voetbalplaatjes, een volgende keer om dierenplaatjes en jaren geleden waren de flippo's hot. Toen is een aardige vriend van mij die dol op zijn neefjes en nichtjes is, vijftien kilo aangespekt doordat hij de kinderen blij wilde maken met flippo's die in zakken chips zaten. Ik weet nog dat ik hem vermanend toesprak en dat hij uiteindelijk naar me luisterde en de inhoud van de zakken chips weggooide, de flippo's eruit viste en de verzameling van zijn neefjes en nichtjes compleet maakte. Je kunt erom lachen, maar echt komisch is dit niet. Hij zal niet de enige zijn die chips kocht voor de flippo's en vrijwillig slachtoffer werd van een goed opgezette reclame campagne.

We weten bijna allemaal dat chips niet zo gezond zijn, maar wat velen van ons minder goed beseffen is het feit dat de gesneden groenten in plastic zakjes en uitgeperste vruchtensappen in plastic flesjes ook niet echt gezond zijn. Ook al suggereren de teksten op de verpakking vaak  anders.

De energiewaarde oftewel Boviswaarde

Door de drie kleurige boekjes van Anneke Bleeker die ik gretig gelezen heb, weet ik weer wat ik al lang wist en wat ik dagelijks ook nog eens zie. Er is voedsel met een hoge energiewaarde en voedsel met een lage of praktisch geen energiewaarde. Anneke noemt dit de Boviswaarde en ik zie het letterlijk als voedsel met of zonder of met weinig uitstraling. De gesneden groenten en salades liggen vaak dagen, zo niet een week, in de schappen van de winkels. De  energiewaarde van deze groenten is gedaald tot een bedenkelijk laag niveau. De vitamine C in de kleine plastic flesjes gevuld met uitgeperst fruit is eveneens praktisch nihil. Het daglicht vernietigt de vitamine C. Soms wordt voedsel verrijkt met kunstmatige vitaminen die niet te vergelijken zijn met natuurlijke vitaminen. Dit vangt het gebrek aan echte vitaminen niet op.

Anneke noemt het boek van Brian R. Clement "Supplementen onder de loep". "Je moet dit boek lezen" zegt ze vriendelijk maar niet belerend. Anneke is een gedreven enthousiaste vrouw en haar boekjes zijn net als zij zelf optimistisch van aard. Ze vertelt dat ze samen met andere mensen 98 soorten vitamines C uit een potje heeft laten onderzoeken en dat van de 98 maar 8 goed waren. Onder goed verstaat Anneke dat de pillen de echte natuurlijke vitamine C die goed opneembaar is door ons lichaam bevat. "Supplementen onder de loep" heb ik gelezen en dit boek bekrachtigt de boodschap die Anneke voor ons heeft. Die luidt kort en krachtig: eet biologisch, eet vers en eet gevarieerd. Anneke probeert dan ook zelf de benodigde vitaminen en mineralen uit haar voeding te halen, biologische voeding die ze creatief weet aan te vullen met de gulle giften van moeder natuur: kruiden, bloemen en gewassen die in het wild groeien.

Varieer met een viooltje, ontgift met een paardebloem en versier met een madeliefje

Willen we bewuster met ons lichaam en onze gezondheid omgaan dan is er werk aan de winkel in de winkel. Anneke raadt ons aan om goed te letten op bepaalde schadelijke E-nummers en deze te vermijden. Soms staan ze zo klein op de verpakking dat het geen gek idee is om een loep aan te schaffen. Zelfs biologische producten moeten goed bekeken worden, want ook in deze producten zijn soms schadelijke stoffen toegevoegd. Vervolgens is het belangrijk om niet voor het zogenaamde gemak te kiezen. Vermijd al die gesneden kant-en-klaar salades. Neem gewoon een krop sla en doe zelf thuis het snij-werk. Het is niet natuurlijk dat de snijranden van de sla niet bruin worden en voorgesneden sla heeft een lagere Boviswaarde dan een krop sla. Heb je zelf geen tuin waaruit je de sla kunt plukken, dan kun je je salade verrijken met allerlei prachtige eetbare gewassen uit de natuur. Het is niet de bedoeling dat je tien complete paardebloemen op je bord schept, maar dat je verschillende plantjes uit de natuur gedoseerd toe voegt. Anneke's boekjes staan vol met leuke receptjes en weetjes over eetbare gewassen. Een paardebloem is bijvoorbeeld heel goed voor de lever, en ook de brandnetel is een ontgiftende plant. Veel "onkruiden" zijn juist supergezond. Bloemen stralen bovendien schoonheid uit. Wie wordt er nu niet vrolijk van madeliefjes op een salade of viooltjes naast de komkommer? Een groep mensen heeft ooit bepaald wat wel en wat geen groente is. Andijvie ligt in de winkel, maar cichorei, een eetbaar gewas en familie van de andijvie tref je niet zo snel in de schappen. De natuur is gul met haar prachtige bloemen en gewassen die behalve mooi om te zien ook nog eens eetbaar zijn. Verlaat eens de gebaande paden in de groentewinkel en trek de natuur in.

De natuur in.

Het idee om zelf planten en bloemen de oogsten uit de natuur is romantisch, maar belangrijk is om kritisch te blijven. Het is natuurlijk niet de bedoeling om madeliefjes te plukken op het uitlaatveldje van de honden. Uiteraard mag iedereen dit zelf weten, maar het spreekt voor zich dat dit geen aanrader is. Bovendien is de berm naast een snelweg ook niet geschikt in verband met de uitlaatgassen van de auto's. Nederland bezit nog genoeg mooie plekjes waar mensen niet verontreinigde bloemen en gewassen kunnen plukken. Ik verwijs graag naar Anneke's website (www.gezondverstandavonden.nl) voor leuke happenings en workshops. Het is een prettig idee om deel te nemen aan een gezamenlijke wandeling en uitleg te krijgen over de do's en don'ts omtrent het plukken uit de natuur. Ook is het leuk om te weten wat er allemaal mogelijk is, niet alleen op culinair vlak, maar ook wat lichaamsverzorging betreft.

Lichaamsverzorging.

Niet alleen voeding, maar ook lichaamsverzorging is heel belangrijk voor de gezondheid. Wat je opsmeert zou je moeten kunnen eten. Het idee om een pot gezichtscrème te consumeren is niet voor de hand liggend, maar als je je gezonde verstand gebruikt besef je dat de huid een orgaan is dat crèmes maar ook de toevoegingen erin (zoals kleur- geur- en conserveermiddelen) doorlaat. Vaak staan mensen hier niet bij stil. De variant op het voetbalplaatje of het hebbedingetje voor de kleintjes onder ons is voor de volwassen vrouw (en steeds vaker voor de man) de prachtige verpakking van onze luxeproducten. Mooie glazen potten in allerlei vormen en kleuren, gouden letters met mooie namen en wanneer je het dekseltje optilt een heerlijk geurtje en een lekker smeerseltje. Ondertussen open je de doos van Pandora. Ik schrik wanneer Anneke me vertelt hoe schadelijk zonnebrandcrèmes wel niet zijn. Ik denk aan al de roodharigen die mijn familie telt en aan de ontelbare tubetjes crèmes en potjes die zomers in onze handtassen, auto's en in vakjes in de kinderwagens zitten.  Anneke raadt ons aan om rode palmolie en kokosvet te smeren, beide biologisch uiteraard. Ze smeert zelf kokosolie op haar gezicht en lichaam en voelt zich daar heel goed bij. Mensen denken vaak dat ze van alles nodig hebben, maar soms is het juist heel simpel. Dezelfde pot met gezonde kokosolie die je gebruikt om in te bakken, kun je gebruiken voor je gezicht, lichaam, en zelfs in droog haar smeren. "Er is ons van alles wijs gemaakt, maar gebruik je gezonde verstand en maak je eigen keuzes" benadrukt ze met een glimlach. Ik woel door mijn haren en denk dat ik er inderdaad maar eens kokosolie in ga smeren.

Keuzevrijheid.

Ook al zie ik aura's rond mens, dier, plant en steen, ik heb me vaak bezondigd aan gemakzucht. Ik grijp ook graag naar de koektrommel en ben soms zo enthousiast met mijn werk bezig dat ik een kant-en-klaar salade op tafel zet. Toch voel ik me niet echt schuldig tijdens het gesprek met Anneke. Ze praat net zoals ze schrijft in haar boekjes. We halen zelfs jeugdherinneringen op. Welk meisje maakte vroeger geen kettingen van madeliefjes en parfum van rozen? Een nostalgisch gevoel neemt bezit van me. Ik denk aan al die gezellige uurtjes toen ik bessen en bramen plukte met mijn zus en hoe we kruiden plukten uit haar tuintje om vervolgens soep te maken. We maken ons allemaal druk om de dagelijkse dingen, gaan soms slordig met voeding en de natuur om, maar toch bezit de natuur een rijkdom aan mogelijkheden die we vaak uit ons oog verliezen. Het is schrikbarend hoeveel voor de gezondheid gevaarlijke stoffen er in voedsel, cosmetische producten en sommige gebruiksvoorwerpen wordt gestopt. Ondanks dat dienen we te beseffen hoeveel vrijheid we hebben om zelf keuzes te maken. We zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor wat er op ons bord komt en wat we in ons huis halen. Meestal is het simpeler dan je denkt. Je kunt klagen over de fluoride in de tandpasta, maar je kunt heel eenvoudig je eigen tandpasta maken. Je kunt schrikken van al de E-nummers op de pakjes kant-en-klaar soep, maar je kunt zelf in een handomdraai een lekkere biologische soep op tafel zetten van groenten, kruiden en Keltisch zeezout. Je hoeft niet in één keer het roer om te gooien maar je kunt beetje bij beetje je recepten verrijken met bloemen en wat meer kleur geven aan je leven. Het is wonderbaarlijk hoeveel de natuur ons schenkt. Anneke was vroeger bloemist en is momenteel levenskunstenaar. Ze is een prima gids voor mensen die de weg terug naar de natuur willen verkennen. Ik ga zeker een keer met haar op pad.

Recepten voor in een kadertje.

Brandnetel stamppot, viooltjes en pompoensoep

Uiteraard heb ik een aantal recepten uit Anneke's boekjes zelf gemaakt en verorberd.

De brandnetel stamppot was lekker en gemakkelijk te maken. Je kookt aardappels en voegt gewassen en geblancheerde verse brandnetels toe. Uiteraard pluk je de brandnetels kort voordat je ze bereidt en het is prettig om huishoudhandschoenen te dragen. Wanneer je de brandnetels en aardappels gemixt hebt, kun je crème fraîche, Keltisch zeezout en spekjes naar smaak toevoegen.

Viooltjes heb ik toegevoegd bij de salade van ijsbergsla, cherrytomaten, en komkommer. Het geheel oogde vrolijk en was smaakvol. Bloemkool kun je ook versieren met kleurrijke viooltjes.

De pompoensoep was eveneens makkelijk te bereiden en smakelijk om te eten. Overigens zijn bijna alle recepten van Anneke voor iedereen heel toegankelijk.

Butternut pompoensoep


Benodigdheden:

3 middelgrote butternut pompoenen

(De pompoen op de ingrediëntenfoto is de butternutpompoen)

3 uien

6 tomaten

1 rode peper

verse kurkuma

Keltisch zeezout

ghee

kerrie

peper

 

Werkwijze:

Smelt de ghee in de pan en doe daar het Keltisch zeezout bij. Voeg de gesneden uien, rode peper zonder de zaden, kurkuma (twee à drie plakjes in blokjes zonder de schil), peper en kerrie toe.

Roer de inhoud van de pan goed door elkaar. Wanneer de uien glazig zijn doe je de schoon geschrobde en in blokjes gesneden pompoen erbij en breng alles, net aan onder water, aan de kook. Zet vervolgens het vuur zachter. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Als de pompoen beetgaar is, voeg je de tomaten toe. Goed doorroeren en als laatste handeling maal je de soep fijn in een blender of keukenmachine.

Zet de pan nog even op het vuur om de soep goed door te warmen.

Een pittige soep voor de wat koudere dagen!

Ik ben erg benieuwd hoe knoppen van zonnebloemen smaken en ga die zeker komende zomer uitproberen.

Verder lezen:

Anneke Bleeker 2011 Nooit geweten dat je dit ook kan eten. Wetenswaardigheden over bloemen en planten uit je directe omgeving.

Anneke Bleeker 2012 Nooit geweten dat je viooltjes kan eten. Wetenswaardigheden over bloemen en planten uit je directe omgeving

Anneke Bleeker 2012 Help er zit een pastinaak in mijn soep. Het natuurlijke soepboek. Soep koken zoals oma dat deed: puur natuur!

Brian R. Clement 2010 Supplementen onder de loep. Vitaminen, mineralen en hun effect op je gezondheid.

Anneke's website:www.gezondverstandavonden.nl

e-mail: anneke@gezondverstandavonden.nl

Website voor verdere verdieping in gezondheidskwesties: www.succesboeken.nl



Voeg toe aan: