Zoeken
 


Gentse onderzoekster doet belangrijke ontdekking over werking cortisone

Laatste wijziging: donderdag 29 januari 2009 om 20:18, 1892 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 29 januari 2009

 

 

Cortisone verdrijft het eiwit MSK1, dat bepaalde genen aanzet tot het opwekken van ontstekingen, uit de celkern. Dat ontdekte onderzoekster Ilse Beck van de vakgroep fysiologie aan de UGent.

Eiwit als sleutelfactor
Het eiwit MSK1 werkt als een 'sleutelfactor': het kan zich binden op het DNA en werkt daar als een soort 'aanknop' voor bepaalde genen, die ontstekingssymptomen opwekken. Cortisone drijft dit eiwit, dat altijd aanwezig is in een cel, fysiek weg van de celkern, waar het DNA zit. Het onderzoek van dr. Beck is belangrijk, want de wetenschap was het 70 jaar na de ontdekking van cortisone nog niet eens over hoe dit hormoon in staat is om verschillende ontstekingssymptomen te onderdrukken.

Alternatieven zoeken voor cortisone
Daarnaast opent deze ontdekking ook de weg om alternatieven te zoeken voor cortisone, dat vaak bijwerkingen heeft. Dr. Beck kwam bij haar onderzoek zelf al tot een nieuwe strategie, waarbij cortisone gecombineerd wordt met andere niet-hormonale ontstekingsremmers. Hierdoor wordt minder cortisone gebruikt, en zijn er dus minder bijwerkingen, maar het effect blijft hetzelfde.



Bron: hln

Voeg toe aan: