Zoeken
 


Parlement Cyprus stemt tegen reddingsplan

Laatste wijziging: woensdag 20 maart 2013 om 09:46, 2176 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 20 maart 2013

Een meerderheid van het Cypriotische parlement heeft dinsdag tegen de plannen van de regering en van internationale geldschieters voor de redding van de bankensector gestemd.

Het voorstel om alle rekeninghouders mee te laten betalen aan de redding, is voor het parlement onverteerbaar.

Geen enkel parlementslid stemde voor de plannen; 36 waren tegen, 19 onthielden zich van stemming.

De heffing op spaargelden was een voorwaarde voor de 10 miljard steun die Cyprus zou krijgen.

Alternatieven

President Nicos Anastasiades probeerde dinsdag nog de parlementatiërs achter zich te krijgen. Zo stelde hij voor dat spaarrekeningen tot 20.000 euro met rust gelaten worden. Tot 100.000 euro zou de heffing 6,75 procent bedragen en bij hogere bedragen 9,9 procent.

Hij zag echter gauw in dat de voorstellen geen meerderheid zouden krijgen. De president kondigde daarom voor de stemming al aan dat hij woensdag met partijleiders gaat praten over alternatieven voor het plan.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dinsdagavond bekend gemaakt bereid te zijn om Cyprus van kapitaal te voorzien, binnen de regels die hiervoor gelden.

De bank liet verder weten ''kennis te hebben genomen'' van de beslissing in het Cypriotische parlement.

De Europese Commissie liet dinsdag na de stemming weten in dit stadium nog niet op de afwijzing in Cyprus te willen reageren.

Woedende menigte

Terwijl de parlementsleden over de plannen debatteerden, verzamelden woedende Cyprioten zich buiten. Ze eisten een nee-stem van het parlement.

Na de stemming reageerden betogende Cyprioten euforisch: ''Cyprus is van het volk'', riepen ze. ''De stem van het volk is gehoord.''

De president reageerde op de afwijzing door het parlement: "Ze vinden het onrechtvaardig en niet in het belang van Cyprus. Ik moet toegeven dat dit niet werd verwacht door de trojka en onze vrienden van de eurogroep."

Uitstel

De stemming over de vermogensheffing zou dinsdag al om 17.00 uur zijn, maar werd uitgesteld naar later op de avond.

Regeringspartij DISY wilde de stemming een dag uitstellen, maar de voorzitter van het parlement wees het voorstel af. De regeringspartij wilde de parlementsleden de kans geven een oplossing te zoeken die "de gevaren waar ons land voor staat" vermijdt.

Een dag eerder werd nog wel uitstel verleend. Enkele parlementariërs noemden de voorstellen ''chantage''.

Euro

Cyprus dreigt te bezwijken onder problemen in zijn relatief grote financiële sector, onder meer door de verwevenheid met de Griekse bankensector.

Door de onrust rond Cyprus is dinsdag de euro fors in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.

Eurogroep

De Europese ministers van Financiën moeten zo snel mogelijk bij elkaar komen, nu het parlement van Cyprus het Europese reddingsplan voor de eilandstaat heeft afgewezen.

Dat zei de Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden dinsdagavond. Volgens hem is het ''absoluut noodzakelijk'' dat de zogenoemde eurogroep zo spoedig mogelijk bijeenkomt.

Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem reageerde teleurgesteld op het besluit van de Cyprioten.

Woensdag

President Anastasiades gaat woensdag opnieuw met de partijleiders praten over mogelijke alternatieven om het land van de financiële ondergang te redden. De banken en aandelenbeurs op Cyprus blijven die dag nog gesloten.

Rusland

Intussen richt de hoop zich ook op Rusland. De Cypriotische minister van Financiën, Michalis Sarris, gaat woensdag naar Moskou om te praten over een Russisch krediet. In 2011 sprong Rusland het kleine Cyprus al eens bij met een lening van 2,5 miljard dollar (1,925 miljard euro).

Rusland heeft veel belang bij Cyprus omdat Russische banken en bedrijven er naar schatting meer dan 14 miljard euro hebben gestald.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: