Zoeken
 


Redding Cyprus draait om gasvoorraden

Laatste wijziging: woensdag 27 maart 2013 om 09:14, 3359 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 27 maart 2013

De bailout van Cyprus draaide niet om het overeind houden van de banken, maar om de gasvoorraden in de Middellandse Zee. Volgens James Stafford van Oilprice.com zag Rusland kansen om een voet aan de grond te krijgen in Cyprus. Daarmee zou het weer een sterke greep krijgen op de aanvoer van gas richting Europa. Toch koos Cyprus voor een oplossing binnen de Eurozone, waarbij Rusland de deksel op de neus kreeg. Vooral Russische spaarders werden namelijk door het Europese reddingsplan getroffen.

Het eiland Cyprus ligt op een strategische positie, want eerder ontdekt Israel op de bodem van de Middellandse Zee een gasveld met een omvang van 3,45 biljoen kubieke meter, waarvan een belangrijk gedeelte via Cyprus over de zeebodem richting Turkije doorgevoerd kan worden. Van daaruit kan het gas richting Europa gebracht worden, zonder tussenkomst van Rusland. Een ander Israelisch gasveld met 250 miljard kubieke meter gas kan vanaf april al gas leveren naar Europa, opnieuw zonder tussenkomst van de Russen.

James Stafford van Oilprice.com schrijft dat niet alleen de financiële belangen in Cyprus een rol speelden (de kleine en grotere spaarders en de stabiliteit van de bankensector), maar dat ook de levering van gas veiliggesteld moest worden. Voorheen was Europa zeer sterk afhankelijk van gas uit Rusland, waardoor Rusland makkelijk druk op Europese landen kon uitoefenen door de gaskraan dicht te draaien. Het was Europa er alles aan gelegen om te voorkomen dat Rusland ook meer controle zou krijgen over de aanvoerlijn van gas uit de Middellandse Zee en de gasvoorraden op Cypriotisch grondgebied.

De gasvelden in de Middellandse Zee kunnen naar schatting voorzien in 40% van de totale Europese behoefte aan gas, waarmee de macht van Rusland over de Europese gasmarkt opeens een stuk kleiner wordt. Het politieke besluit om de Europese bailout aan te nemen in plaats van de Russische is niet goed gevallen bij de Russen. Niet alleen zag ze een uitgelezen kans voorbij glippen om de macht op de wereldwijde gasmarkt uit te breiden, ook worden vermogende Russen die geld geparkeerd hadden op Cyprus hard aangepakt door de Europese 'bail-in'. Spaarders boven de €100.000 zijn hun geld kwijt of zien hun vermogen omgezet worden in aandelen waar ze voorlopig niet vanaf kunnen.

Bron: Oilprice.com



Bron: marketupdate.nl

Voeg toe aan: