Zoeken
 


De beerput is open: 700 miljoen euro verdween uit Cyprus in de dagen voor de bankensluiting

Laatste wijziging: woensdag 3 april 2013 om 13:10, 2403 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 3 april 2013

In de dagen voorafgaand aan de sluiting van de Cypriotische banken vorige maand zouden 132 Cypriotische individuen en bedrijven ruim 700 miljoen euro uit de noodlijdende Laiki Bank hebben weggesluisd. Dat gebeurde dagen voor Nicosia besliste kapitaalcontroles in te stellen en het geldverkeer aan banden te leggen teneinde een bankrun te voorkomen.

Tijdens het weekeinde berichtte de lokale krant Haravgi dat ook de familiebedrijven van president Nicos Anastasiades 'tientallen miljoenen' van Laiki Bank naar Londen transfereerden. Anastasiades ontkent met klem en heeft een onderzoek geëist.

Vorige week al had de Cypriotische nieuwwsite 24h.com.cy een lijst met initialen gepubliceerd van mensen wiens leningen de voorbije jaren door lokale banken werden kwijtgescholden. Het gaat voornamelijk om parlementariërs, gemeenten en bedrijven. De Griekse onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis -die in 2012 kort werd gearresteerd omdat hij een soortgelijke lijst met Griekse belastingontduikers had vrijgegeven - publiceerde de lijst op vrijdag, maar met de volledige namen.

Twee dagen later besliste de eurogroep om het geld van grote depositohouders te confisceren. Die spelen 60 tot 77,5% van hun inzet kwijt.Bron: express.be

Voeg toe aan: