Zoeken
 


Troonopvolging is illegaal

Laatste wijziging: donderdag 4 april 2013 om 08:59, 3073 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 4 april 2013

Nog vier weken en prins Willem Alexander is koning. Nederland is inmiddels in de ban van de voorbereidingen. Er is echter een opvallend tegengeluid. Volgens rechter Peter Ingelse is de troonopvolging illegaal.

Probleem

De Nieuwe Kerk in Amsterdam is vanaf vandaag dicht voor de voorbereidingen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Maar Peter Ingelse, rechter bij het gerechtshof te Amsterdam, betoogde dit weekend in NRC Handelsblad dat de troonswiseling stuit op een juridisch probleem.

Discriminatie

Volgens de rechter is de grondwettelijke bepaling waarin staat dat 'het koningschap erfelijk vervuld wordt door de wettige opvolgers van Koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau' eigenlijk onverbindend.

"Het is regelrecht in strijd met het verbod van discriminatie, dat niet voor niets als artikel 1 is opgenomen in diezelfde Grondwet. Het is evenzeer in strijd met het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Dat verbiedt iedere vorm van discriminatie, uitdrukkelijk ook die op grond van geboorte, bij de toelating van een burger 'tot de overheidsdiensten van zijn land'."

Open voor iedereen

Het koningschap is volgens Ingelse een overheidsdienst en staat volgens hem open voor iedereen. Het koningschap kan dus niet zomaar vergeven worden aan Willem-Alexander. Dat zou illegaal zijn.

 

 

 Bron: nieuwsuur.nl

Voeg toe aan: