Zoeken
 


Oorlog in Europa is zeker niet uitgesloten

Laatste wijziging: dinsdag 9 april 2013 om 08:56, 3874 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 9 april 2013

Jean Claude Juncker is lid van de Christelijke Sociale Volkspartij en in 1995 benoemd tot premier van Luxemburg. Vanaf 2005 tot begin 2013 was hij ook nog voorzitter van de Eurogroep. Zijn baantje werd in februari ingenomen door ‘onze SNS nationalisator’ Jeroen Dijsselbloem. De Luxemburgse premier laat in een interview met het Duitse weekblad, Der Spiegel, weten dat de ‘Europese demonen’ momenteel slechts in slaap zijn gesust. Volgens Juncker heeft de huidige situatie in Europa ernstige gelijkenissen met de Eerste Wereldoorlog. Oorlog in Europa is volgens hem niet uitgesloten. Vrede tussen de Europese landen is niet langer een vanzelfsprekendheid.

Anti-Duits sentiment in Griekenland en Italië

Sinds het begin van de eurocrisis lopen de spanningen tussen de eurolanden hoog op. De ruzie tussen Noord-Europa en Zuid-Europa kan nog altijd escaleren. Volgens Juncker is de afkeer tegen Duitsland heel goed merkbaar geweest tijdens de verkiezingen in Griekenland en Italië. Tijdens de Italiaanse verkiezingen gaf bijvoorbeeld Silvio Berlusconi Duitsland de schuld van de economische problemen in Italië. Hetzelfde geldt voor Griekenland. Daar werd de foto van Merkel tijdens de verkiezingen verschillende malen in de fik gestoken. Ook was Merkel in de Griekse kranten te zien in een nazi uniform.

Anti-Europees sentiment in Duitsland

In 1913 dacht ook bijna iedereen dat er geen nieuwe oorlog zou ontstaan in Europa. Totdat de tijden veranderden. Momenteel veranderen de tijden. De verschillen binnen de eurozone over de aanpak van de crisis zijn nog altijd groot. Volgens de Duitsers blijft Griekenland vooralsnog de grootste bedreiging voor de euro. Lees: Greece should still leave the euro. De Grieken hebben een hekel aan de Duitsers en vice versa. De eurosceptische tendens is duidelijk merkbaar in de verschillende landen. Inmiddels wil 40% van de Duitsers tussen de 40 en de 50 liever uit de euro stappen. Er is zelfs sinds kort een nieuwe politieke partij in Duitsland die zich volledig richt op een anti-euro campagne.

Ook in Nederland heerst anti-Europa stemming

In 2005 stemde ruim 61% van de Nederlandse bevolking tegen de Europese Grondwet. Toch is de macht van de EU sindsdien sterk toegenomen. Ook de eurocrisis leidt weer tot ingrijpende machtsoverdracht van Nederland aan de EU, onder meer op het gebied van begroting en budget. Op nationaal niveau blijft steeds minder politieke zeggenschap over. De democratie raakt steeds verder uitgehold. Dit kan volgens het Burgerforum EU niet zonder uitdrukkelijke instemming van de bevolking. Daarom begonnen ze een burgerinitiatief. Inmiddels zijn er al meer dan 50.000 handtekeningen binnengekomen. Genoeg om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.



Bron: biflatie.nl

Voeg toe aan: