Zoeken
 


Vertrouwen burgers in EU op historisch dieptepunt

Laatste wijziging: donderdag 25 april 2013 om 12:58, 3967 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 25 april 2013

Als gevolg van de economische crisis heeft het vertrouwen van de burger in de Europese Unie een historisch dieptepunt bereikt.

Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd in de zes grootste EU-landen waarover onder andere de Britse Guardian bericht.

In Spanje is het wantrouwen tegenover de EU het grootst. Bijna driekwart van alle Spanjaarden hebben hun geloof in Brussel verloren. Dat percentage staat in schril contrast met de uitkomst van vijf jaar geleden, toen 65 procent nog wel vertrouwen had in de EU.Met hun pessimisme verslaan de Spanjaarden de Britten, van wie 69 procent het niet ziet zitten met de Brusselse instellingen. Met bijna 50 procent wantrouwenden voerde Groot-Brittannië in 2007 de lijst nog aan.

Van de Duitsers heeft 59 procent geen vertrouwen meer in de EU. Voor de financiële crisis schonk eenzelfde percentage Brussel nog wel het vertrouwen. Vijf jaar geleden bedroeg het aantal pessimisten in Duitsland zelfs niet meer dan 36 procent.Het onderzoek werd uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Polen. Samen vormen deze landen 2/3 van alle EU-burgers. In alles zes landen is de negatieve houding ten opzichte van Brussel gegroeid. In Italië is het wantrouwen zelfs verdubbeld tot 53 procent.



Bron: refdag.nl

Voeg toe aan: