Zoeken
 


Led-verlichting kan energieverbruik glastuinbouw tot vijftig procent verlagen

Laatste wijziging: vrijdag 7 november 2014 om 09:33, 2232 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 7 november 2014

'Eén van de innovaties die zoden aan de dijk zet bij de duurzame ambities van de Nederlandse glastuinbouw is de invoering van led-verlichting.' Dit stelt professor Leo Marcelis op afgelopen donderdag bij de aanvaarding van het ambt van gewoon hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie aan Wageningen University.

Op het energieverbruik na, is de Nederlandse glastuinbouw zeer efficiënt, aldus Marcelis. De productie is extreem hoog, de meeste ziekten en plagen worden biologisch onder de duim gehouden en water en voedingsstoffen worden grotendeels hergebruikt. Helaas is het energieverbruik in de Nederlandse glastuinbouw nog erg hoog en verantwoordelijk voor tien procent van het nationale gasverbruik. Tussen vijftien en dertig procent van de kosten van een kwekerij gaat op aan energie.

Qua energieverbruik is het opwekken van warmte niet de bottleneck, zegt Marcelis: 'De zwakte zit in de energie nodig voor verlichting. En licht is de drijvende kracht achter de groei van planten.' Hij zet met zijn groep sterk in op het gebruik van led-verlichting in de glastuinbouw. Hij schat in dat met slim gebruik van led's de energiebesparing kan oplopen tot vijftig procent.



Bron: ledmagazine.nl

Voeg toe aan: