Zoeken
 


Rusland denkt aan basis op de Maan

Laatste wijziging: maandag 2 februari 2009 om 14:35, 3845 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 2 februari 2009

Het Russische ruimtevaartbureau wil een basis op de Maan bouwen, zodat ze gemakkelijk naar Mars kan. Het bureau zal de Russische regering ook de bouw van een ruimtestation in de lage baan voorstellen. Dat meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti op gezag van een hoge funcionaris van Roscosmos gemeld.


Rusland richt zijn aandacht terug op de Maan én op Mars.

Maanbasis
Aleksei Krasnov, directeur bemande ruimtevaart bij Roscosmos, zei aan Novosti dat zijn land samen met andere naties naar de Maan kijkt in een "middellang perspectief. Wij willen er niet alleen heen gaan en terugkeren, maar ook een Maanbasis bouwen, wat ons moet toelaten de toekomstige Marsexploratie op te starten".

Dit alles gaat gepaard met de bouw van een ruimtestation in een lage baan. Krasnov hoopt van de regering-Poetin de nodige "financiële en legislatieve steun" te krijgen.

De topman van Roscosmos zei ook dat zijn land zal voorstellen het gebruik van het Internationaal Ruimtestation tot minstens 2020 te verlengen.

Race naar de Maan
Nadat de voormalige Sovjet-Unie in de jaren zestig de race naar de Maan had verloren ondanks alle technologische voorsprong in de eerste jaren van de ruimtevaart, verdween de Maan uit beeld in Moskou. De interesse kwam er terug dankzij allerhande internationale projecten rond de natuurlijke satelliet van de Aarde.

Nadat Moskou de Maan had opgegeven, specialiseerde de Sovjet-Unie zich in ruimtestations, met de Saljoets en vooral Mir. Rusland neemt ook toonaangevend deel in het Internationaal Ruimtestation, waarvan het bijvoorbeeld in november 1998 de basismodule lanceerde. (belga/edp)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: